Geen kleedjes tijdens Koningsdag

ERMELO - Het zal niemand ontgaan zijn: Koningsdag ziet er dit jaar anders uit. Er is geen Koningsnacht en geen kleedjesmarkt. Hoewel er wel tompoucen worden verkocht, zijn terrassen gesloten; geen feestjes en geen gezellige kraampjes. Ook is het niet de bedoeling dat er thuisverkoop van tweedehands spulletjes wordt gehouden. Dat meldt burgemeester André Baars.

,,Dat betekent niet dat we de verjaardag van de koning dit jaar overslaan. Dit jaar vieren we het anders," aldus Baars. ,,We zingen nog wel het Wilhelmus en we toosten op onze gezondheid, maar gewoon thuis vanuit de woonkamer, tuin of balkon. De kleedjes blijven in de kast."

Geen kleedje

Baars benadrukt dat kinderen niet met een kleedje en tweedehands spullen voor het huis of in de voortuin moeten zitten. ,,De traditionele Koningsdag is al omgedoopt tot Woningsdag. Digitale kleedjesmarkten zijn toegestaan en de vlag kan gewoon aan de stok. Maar flaneren over straat is er dit jaar niet bij."

Online initiatieven

Koning Willem Alexander zal rond 10.00 uur een korte boodschap uitspreken. Om 16.00 uur sluit de Koning Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de Nationale Toost. Hierover is meer te vinden op www.Koningsdagthuis.nl. 

Coronamaatregelen

De Ermelose burgemeester onderstreept nog eens dat de coronamaatregelen blijven gelden. Samenscholingen, bijeenkomsten en feestjes, zoals een zelf-georganiseerd Koningsfeest of Koningsspelen, zijn nog steeds verboden. ,,We doen een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid om hieraan mee te werken. De boodschap is dus nog steeds: Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens Koningsdag. Alleen samen krijgen we corona onder controle."