Minder snelheid, meer lawaai

ERMELO – Hebben de bewoners aan het Schoolpad eindelijk een verkeersremmende maatregel voor hun huis gekregen, zijn ze er niet tevreden mee. Ondanks dat de buurt al lange tijd klaagt over verkeersoverlast en verkeerslawaai, had het wat hen betreft zo niet gemoeten. ‘Het is alleen maar erger geworden’.

Daarnaast klagen de omwonenden dat ze volledig werden verrast door de aanleg en dat de gemeente dit ook niet met hen heeft gecommuniceerd. ,,We werden ’s morgens wakker van het lawaai en toen bleek de weg afgesloten te zijn,’’ vertelt aanwonende Piet Kerkhoff. Dat de buurt volkomen werd verrast door de aanleg is niet helemaal terecht. Eind maart kondigde de gemeente al aan dat er eind april/begin mei een drempel zal worden aangelegd ter hoogte van nummers 30 en 32. Ook had de gemeente al aangegeven dat een drempel niet dé oplossing is voor het probleem omdat ‘een drempel meer geluidsoverlast en trillingen geeft, waardoor er voor de aanwonenden weer andere problemen kunnen ontstaan’. En die ervaren de omwonenden blijkbaar al na enkele dagen.

Bloembakken

Volgens buurtbewoner Gea Jansen had burgemeester André Baars aangegeven dat er in een andere straat ook een drempel was gelegd op verzoek van de bewoners, maar dat ze daarna kwamen klagen dat het alleen maar erger geworden was. ,,De wethouder die daarna op bezoek kwam die zei ook ‘nee, een drempel is geen optie, want dan gaan ze eerst afremmen en daarna weer optrekken’. En tot onze grote verbazing ligt er nu een drempel’’, vertelt Jansen verontwaardigd. Wethouder Wouter Vogelsang begrijpt de bewoners wel. ,,We hebben uitvoerig met de omwonenden gesproken en ook ideeën aangedragen. Uiteindelijk zijn we toch op een drempel uitgekomen omdat andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld bloembakken of eenrichtingsverkeer, te gevaarlijk waren.’’ Vogelenzang doelt hiermee op de hulpdiensten die dan belemmerd kunnen worden in hun aanrijtijd. Ondanks het protest van de omwonenden, blijft de drempel wel liggen.

Journalist Niels Kater (RTV Nunspeet en Omroep Gelderland) maakte dit filmpje