Nederland staat aan kop

ERMELO/ REGIO - Internet speelt tegenwoordig een essentiële rol in het dagelijkse leven. Naast WiFi, is er natuurlijk ook mobiel internet. Momenteel nog 4G, maar in de toekomst zal dit 5G worden.

Praktisch overal gebruiken we internet, niet meer alleen in ons huis of op het werk. Vanwege de goede ICT infrastructuur in Nederland is het mogelijk dat mensen vrijwel altijd online zijn. Natuurlijk moet je dan nog wel een goed internet abonnement hebben in je eigen woning, hiervoor kun je internetvergelijken.nl gebruiken. Op dit platform kan men allerlei opties vergelijken met internet aanvragen als logische volgende stap.

Vrijwel iedereen heeft thuis WiFi

Internet is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens, zo blijkt uit dit onderzoek van het CBS. Zo had in 2018 maar liefst 95% van de huishoudens in ons land toegang tot internet. Dit betrof 7,5 miljoen huishoudens. Doordat zoveel mensen al aangesloten zijn op het internet, groeit het aantal huishoudens met internettoegang nog nauwelijks. In 2016 kon bijvoorbeeld 92% van de huishoudens gebruik maken van internet, terwijl dit vier jaar eerder in 2012 nog 88% was. Er is dus nog wel wat groei, maar dit is relatief weinig. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens die nog geen toegang hebben tot internet meestal bestaan uit ten minste één persoon die ouder is dan 75 jaar.

Aan kop

Nederland staat zelfs aan kop in de lijst van Europese landen met de meeste huishoudens met toegang tot internet. Volgens de onderzoeksmethode die gebruikt werd in Europa had in 2018 98% van de huishoudens in ons land thuis internet. Geen enkel ander Europees land heeft zo’n hoge percentage. Nummer twee was destijds namelijk het Verenigd Koninkrijk met 95%, terwijl Duitsland en Finland met beide 94% het podium volmaken. Met name in Oost-Europese landen is het aantal huishoudens dat thuis internet heeft een stuk lager, al maken ze wel een inhaalslag.

Smartphones en laptops 

De meeste mensen maken gebruik van smartphones en laptops om te internetten. In 2018 was in 87% van de huishoudens smartphones aanwezig, terwijl 78% een laptop had. De laatste jaren hebben de mobiele telefoons veel terrein gewonnen. Ter vergelijking: in 2012 had nog slechts de helft van de huishoudens één of meerdere smartphones. Ook tablets zijn populair, 63% van de Nederlandse huishoudens beschikt erover. Daarnaast zijn smart tv’s steeds populairder geworden, al loopt dat nog wel achter op smartphones, laptops en tablets.

Communiceren via internet

Nederlanders maken met name gebruik van het internet om te kunnen communiceren. Nog altijd is het e-mailen de meest voorkomende activiteit. In 2018 gebruikte namelijk maar liefst 88% van de Nederlandse bevolking (ouder dan 12 jaar) internet om te kunnen mailen, wat zes jaar eerder nog 84% was. Ook is men actief op de welbekende social media kanalen. 85% van de mensen (ouder dan 12 jaar) maakt namelijk gebruik van social media. In 2012 was dit percentage een stuk lager met 63%. Daarnaast wordt internet ook veelvuldig gebruikt voor de directe uitwisseling van tekstberichten, wat zo’n 8 op de 10 Nederlanders doen via allerlei diensten. Ook blijkt dat jongeren vaak bellen via internet. Een onderzoek uit 2018 toont aan dat maar liefst 77% van deze groep deze groep (tussen de 12 en 25 jaar) op deze manier communiceert.