'Denk eens aan het kostenplaatje'

ERMELO - Het Boeldagcomité heeft besloten dit jaar geen Boeldag te houden. Een moeilijk besluit! Ds. Peter Verbaan, voorzitter van het Boeldagcomité: ,,Al 53 jaar wordt de Boeldag in Ermelo gehouden. Geen enkele keer is het, door wat voor omstandigheden ook, niet doorgegaan. Maar Corona maakt veel anders!"

Evenementen zijn tot 1 september niet toegestaan en er gelden momenteel stringente voorschriften voor activiteiten. ,,Ook al valt de Boeldag jaarlijks op de eerste zaterdag van september," zegt Verbaan, het is niet mogelijk de Boeldag dit jaar voortgang te doen vinden. Het bestuur van de stichting voelt zich na ampel beraad tot deze conclusie genoodzaakt." Wel wordt er nog gekeken naar een alternatief met boeken – maar dat verandert niets aan de conclusie. ,,Voor het eerst in 54 jaar geen Boeldag dus." Vooralsnog is de Kringloopwinkel wel – beperkt, lees 'smiddags – open. Verbaan: ,,En ook alles wat daar gebeurt, geschiedt niet alleen onbezoldigd, maar komt in zijn geheel ten goede aan de kerken en aan andere Ermelo-gerelateerde kleinschalige goede doelen."

Cheques

De organisatie wil niet op zaken vooruit lopen, maar dat er financiële consequenties kleven aan het niet doorgaan van de Boeldag is zeker. Jaarlijks wordt de opbrengst van deze dag en de omzet van de Kringloopwinkel verdeeld onder kerken en een aantal goede doelen. Vorig jaar werden er cheques uitgereikt gezamenlijk goed voor 130.000,00 euro. Dat zal er dit jaar anders uitzien. Niettemin is het een logische keuze dat de Boeldagcommissie besloten heeft deze dag dit jaar over te slaan. Vooraf moet er altijd veel geregeld en gereserveerd worden. Daarnaast zijn er zoals bekend heel veel vrijwilligers bij betrokken. ,,Die inzet doen we teniet als het niet doorgaat,” zegt mede-organisator Dick Hoogenboom. ,,Denk daarbij ook nog eens aan het kostenplaatje.”