'Je vraagt je gewoon af waar je bent' 

ERMELO - De buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben vanaf deze week een Klompenpad: het Speuldepad. Dit Klompenpad is zestien kilometer en voert door het buitengebied, de drie buurtschappen van Ermelo. ,,Elk buurtschap heeft zijn eigen eigenheid," vertelt Ronald van Veen, natuurgids van het Gelders Landschap en Kastelen. ,,De route doorkruist landgoederen, langs beken en heidevelden. De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. 

Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van de Buurtvereniging Speuld, onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met diverse particuliere eigenaren. ,,We hebben er twee jaar aan gewerkt met een grote groep enthousiaste mensen," aldus Van Veen. ,,Het leuke is dat het juist de lokale mensen zijn, die de mooiste paden kennen." Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad en is na het Pelserpad het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo. Op de vraag wat het mooiste plekje is, antwoordt Van Veen dat hij onder de indruk is van het heidepad in Leuvenum. ,,We wandelden over een pad met oerrode grond, het leek Zuidafrikaans zand. Je vraagt je gewoon af waar je bent." 

Historische paadjes

Het Speuldepad is 16 kilometer lang, maar ook te verkorten naar 13 kilometer (of 9 vanaf het opstappunt) en er is een overstap naar het Uddelermeerpad. Van Veen is heel enthousiast over de route die hij inmiddels drie keer in zijn geheel heeft gelopen. ,,Natuurlijk blijft Staverden mijn pareltje, maar de gehele route zit vol verrassingen." Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij Bezoekerscentrum Staverden, Bospark De Tonnenberg, Boshuis Drie, Hotel-Restaurant De Zwarte Boer en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 1 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl