Veluwe-Energie bemerkt capaciteitsproblemen

ERMELO – Veluwe-Energie heeft problemen met de productie van groene stroom van de zonnepanelen o op de daken van De Klokbeker. Het zou gaan problemen doordat de productie groter is dan de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet.

Dit voorjaar was er een goede productie voor Veluwe-Energie. Tijdens de Corona Lockdown scheen de zon volop en er was geen vuiltje aan de lucht. Zelfs geen vliegtuigstrepen. De productie van elektriciteit ging op drie scholen, te weten Julianaschool, Bernardschool en Chr. College Groevenbeek boven verwachting. In vergelijking met 2019 was er zelfs een stijging van ruim vijftien procent. Echter, eind maart bemerkte Veluwe-Energie dat de productie op het dak van De Klokbeker achterbleef. Met name tussen tien uur ’s morgens en drie uur ’s middags werkte de installatie minder goed. Hoe dat komt is dan nog een raadsel. Om de oorzaak te achterhalen werden er metingen gedaan en de storingscodes van de elektronische omvormers bij de installateur opgevraagd. Eind april wist het bestuur het zeker: het voltage in Ermelo-Zuid is te hoog. De norm is ongeveer 230 volt. Echter, op zonnige dagen wordt dit meer dan 250 Volt. Zonnepaneelinstallaties schakelen dan automatisch uit. Dit is een wettelijk verplichte veiligheidsmaatregel om te zorgen dat er in de buurt geen elektrische apparaten beschadigd raken.

Transformatorhuisje

Dit hoge voltage in het elektriciteitsnet kan Veluwe-Energie niet zelf verhelpen. Het probleem is gemeld bij netbeheerder Liander. ,,De productie van groene stroom door zonnepanelen rond De Klokbeker is groter dan de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet,’’ vertelt Peter Hofland, woordvoerder van Liander aan Ermelo van NU. ,,Om het net klaar te maken voor een situatie waarin meer mensen zonnepanelen op hun daken gaan leggen en de school ruimte te geven om de zonestroom kwijt te kunnen op het net, gaan we een extra transformatorhuisje bouwen en dikkere kabels leggen. De werkzaamheden zijn naar verwachting afgerond aan het einde van het eerste kwartaal van 2021.’’