Dierenartsen roepen op tot vaccinatie

ERMELO - In de omgeving van Ermelo en Harderwijk is kattenziekte gesignaleerd. Sterkliniek Dierenartsen roepen op niet ingeënte katten te laten vaccineren. Kattenziekte is het meest dodelijke virus bij de kat en heeft een snel en veelal dodelijk verloop bij niet gevaccineerde katten.

Het gaat hierbij om de standaardvaccinatie die dierenartsen aanraden iedere drie jaar te laten doen. Ingeënte kittens vanaf zestien weken oud en volwassen katten die in de afgelopen drie jaar een vaccinatie hebben gehad, zijn al beschermd. Het zogenoemde Panleukopenievirus wordt vooral verspreid van kat op kat, maar kan maandenlang overleven buiten het dier. De symptomen komen heel snel op na een besmetting en kunnen zijn: braken, diarree, hoge koorts maar ook sloomheid. Behandeling komt meestal te laat, al bestaat er wel een kans op herstel wanneer de kat direct getest en behandeld wordt bij een dierenarts.

Vaccinatiestatus

'Een groot gedeelte overlijdt helaas, dit geeft wel aan hoe ontzettend groot het belang van preventieve gezondheidszorg is.' Dat meldt Sterkliniek Dierenartsen. Men roept katteneigenaren dan ook op de vaccinatiestatus van katten te controleren of contact op te nemen met een dierenarts.