Geen krakers maar zorgaanbieders

ERMELO – Anderhalf jaar geleden werd het leegstaande Huize Regenboogh, een beschermde woonvorm van Eleos, gekraakt. Een kleine twee jaar daarvoor werden door de bewoners een nieuw pand betrokken aan de Van Asseltlaan. Per 1 juli maakten de krakers plaats voor Peter en Isolde Jens, de nieuwe eigenaren van het pand. Ze hebben mooie plannen om de ruim honderd jaar oude woning weer een zorgfunctie te geven.

Huize Regenboogh aan de Horsterweg 225 zal Venta Veluwe gaan heten waarbij Venta staat voor pleisterplaats. ,,Want dat is wat we eigenlijk bieden,’’ vertelt Isolde Jens. ,,Een plek waar vrouwen met psychiatrische problematiek kunnen komen bijtanken of uitrusten.’’ ,,Maar,’’ vult Peter aan, ,,ook om het thuisfront, de mantelzorger even rust te kunnen geven. Dus eigenlijk doen we het wat ingewikkeld. We halen de moeilijke problematiek hier in huis.’’ Zowel Isolde als Peter Jens deden zo’n kwart eeuw geleden hun opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige op Veldwijk en bleven daar werkzaam. Isolde Jens werkte binnen de opleiding en Peter Jens als verslavingsdeskundige van het Fact. ,,We lopen al een paar jaar met ideeën om voor ons zelf te beginnen,’’ vertelt Isolde Jens. ,,We denken dat we de zorg aan mensen met psychiatrische problematiek anders kunnen bieden.’’ Enthousiast ging het echtpaar op zoek naar een geschikt pand, maar dat viel nogal tegen. Uiteindelijk bereikten ze een akkoord met Eleos, de eigenaar van Huize Regenboogh. De eerste jaren mag het echtpaar huren, met recht tot koop. Om het huis geschikt te maken voor de zorg moet er nog wel heel veel worden verbouwd en gemoderniseerd. Maar daar draaien deze Ermeloërs hun hand niet voor om. Met hun kinderen, familie, vrienden en wat professionele hulp willen ze er in drie maanden een prachtig logement van maken. En dat gaat ze ook lukken, daar zij ze van overtuigd.

Respijtzorg

Zo’n twee jaar geleden is het echtpaar zich gaan oriënteren op Respijthuizen. ,,Want dat is eigenlijk waar we ons op hebben gericht,’’ vertelt Isolde Jens. ,,We waren vooral gecharmeerd van het normaliserende karakter.’’ Toch hebben ze besloten om geen Respijthuis te gaan beginnen. ,,Nee, we gaan ons richten op vrouwen vanaf 18 jaar met psychische kwetsbaarheid zoals persoonlijkheidsproblematiek, ASS en PTSS. Deze vrouwen zouden ook opgenomen kunnen worden in een behandelsetting, maar wij bieden laagdrempelige begeleiding en bieden geen behandeling. De gasten - omdat ze geen zorg bieden, zijn het geen cliënten – kunnen maximaal een week blijven en dat is niet verlengbaar.’’ De aanmelding voor een plek binnen Venta Veluwe gaat via de WMO en hopelijk binnenkort ook via de WLZ. De gasten krijgen een eigen slaapkamer met een gezamenlijke woonkamer en keuken. Ze mogen meehelpen in de (moes)tuin en er worden creatieve activiteiten aangeboden. Peter Jens: ,,Wat wij bieden is uniek in Nederland, we kennen geen enkele instantie die dit ook aanbiedt. Dat hebben we ook aan de verwijzers en toekomstige gebruikers gevraagd, maar die kenden dit concept ook niet. En degene die we hebben gevraagd, reageerden alleen maar positief. Voor ons een stimulans om op deze weg verder te gaan.

Kortlang

Het originele pand stamt uit 1910 en werd ontworpen door architect Johan Kortlang en door aannemer Kleine Deters in de jaren zestig gekocht. De woning werd verbouwd en er werd een deel aangebouwd. Vanaf dat moment bood de familie Kleine Deters woonruimte aan patiënten van Veldwijk. Op een gegeven moment woonden er, naast het grote gezin Kleine Deters, zo’n zeventien patiënten. In 1988 deed Kleine Deters het over aan Eleos die er ook een Beschermde Woonvorm van maakte. Er verbleven hier zo’n twintig bewoners die eind 2017 verhuisden naar hun nieuwe onderkomen aan de Van Asseltlaan. Isolde en Peter Jens en hun drie kinderen gaan zelf in het oude voorhuis wonen. Maar, daar moet nog wel wat aan worden opgeknapt. Omdat ze hun huis hebben verkocht, moeten ze er zelf over twee weken al gaan wonen. Dus dat heeft wel een beetje prioriteit. In het oude voorhuis zaten nog veel originele details, maar daarvoor moest er wel flink worden gesloopt. ,,Het mooie is, dat je niet weet wat je tegenkomt,’’ vertelt Peter Jens, ,,maar dat maakt het juist leuk. Kijk nu toch eens naar dat raamkozijn. Loopt helemaal door tot bovenaan, mooi toch? Die willen we natuurlijk zoveel als mogelijk behouden al moeten we er wel een aantal bij laten maken want ze zitten niet overal of ze zijn ingekort.’’ Ook kwamen de originele ensuite-deuren weer tevoorschijn. ,,We proberen die ook weer te gaan gebruiken. Want hoe mooi is het dat dit huis, wat eigenlijk voor de zorg is gebouwd weer als zodanig te gebruiken, dat we die zorg kunnen doorgeven.’’ Zelfs in de tuin staan nog wat bijzonderheden; want wat te denken van de garage met oude kerkdeuren en een heuse schietbaan of die ruim honderdjaar oude eikenboom (die van het logo)? Het is de bedoeling dat het voorhuis privé blijft voor het gezin, daarachter komen drie kamers en daarboven nog vier kamers. In totaal kunnen er dus maximaal zeven gasten logeren. Als alles volgens planning verloopt kunnen er in september enkele Open Dagen worden gehouden, voor de buurt, de verwijzers en toekomstige gasten. En dan kunnen de eerste gasten per 1 oktober komen logeren.
Voor informatie: www.ventaveluwe.nl