Reuvers start petitie om bijzondere speelplek te behouden

ERMELO - Nienke Reuvers moet er niet aan denken dat ze haar kinderen Fiene (4) en Ime (2) straks moet uitleggen dat de geiten, de kippen en Donald de eend er niet meer zijn. De dieren op de kinderboerderij van Veldwijk zullen over een poosje plaats moeten maken voor nieuwbouwwoningen. Reuvers start daarom een petitie om een dergelijke locatie op landgoed Veldwijk te behouden.

Het is de combinatie die het volgens Reuvers zo’n bijzondere locatie maakt. ,,Deze speelgelegenheid verbindt,” legt de jonge moeder uit. Ze komt er bijna iedere dag met de kinderen en ze is niet de enige. Opa’s, oma’s met kleinkinderen, maar ook kinderdagverblijven maken gebruik van de kinderboerderij. ,,Meer heb je niet nodig,” zegt Reuvers terwijl Ime de geiten voert. ,,Het is een uitje, ook voor mensen die het financieel niet breed hebben.” Tegelijkertijd is het ook een dagbesteding voor cliënten van GGz Centraal. ,,Onze kinderen groeien op met mensen die ‘anders’ zijn. Ze leren dat je er toe doet, hoe je ook bent.” Ze vertelt over ouderen die hier komen en genieten van de jonge kinderen. ,,Juist de combinatie van speelplek met de dieren werkt fantastisch.”

Schaars

Dit soort locaties in de buurt van het dorp zijn schaars. ,,En dat terwijl men nieuwbouw realiseert juist voor jonge mensen,” aldus Reuvers. Ermelo heeft groen altijd als een belangrijke pijler benoemd. ,,Ook het feit dat het een zorgdorp is, pleit voor behoud van dergelijke sociale voorzieningen. Dit is echt van onschatbare waarde!” Inmiddels klimt ook de anderhalf jarige Rens in het klimhuisje. Zijn vader onderschrijft het belang van deze plek. ,,De kinderen leren hier ook samen spelen,” vult Reuvers aan. Natuurlijk ziet ze wel dat de dierenhokken een opknapbeurt kunnen gebruiken. ,,Misschien moeten we een stichting oprichten voor het behoud van de kinderboerderij.” Daar wil ze ook graag een voortrekkersrol in spelen.

Nieuwbouw

Ruim vierhonderd woningen zullen er komende jaren gebouwd worden op landgoed Veldwijk, tussen de spoorlijn en de Oude Nijkerkerweg. De plannen zijn een uitwerking van de structuurvisie ‘Landgoed Veldwijk & De Hooge Riet’. Het landgoed is ingedeeld in vier ontwikkelgebieden. GGz Centraal concentreert in de nieuwe situatie straks haar zorgfuncties in een nieuw modern zorgpark aan de zuidwestzijde van Veldwijk. In de overige ontwikkelgebieden is vooral ruimte voor woningbouw. Nienke Reuvers heeft inmiddels ook contact gezocht met GGz Centraal, de eigenaar van het terrein. ,,Ik hoop dat we een dierenweide, al is het in een andere vorm, kunnen behouden.” Reuvers begrijpt dat er woningen nodig zijn, alhoewel ze de intensiteit ook wel spannend vindt. ,,Het is jammer dat het ten koste gaat van de natuur.” Ze hoopt ook de Ermelose politiek te kunnen overtuigen van het belang van deze kinderboerderij. ,,Ik zie wat het doet voor kinderen en cliënten.” Ze noemt het een mooi voorbeeld van een inclusieve samenleving. ,,Iets waar de raadsleden toch achter zouden moeten staan!”