Geldproblemen stijgen 

ERMELO/ REGIO - Mensen met geldzorgen kunnen vanaf nu bellen naar het gratis telefoonnummer 0800-8115 voor financieel advies en hulpverlening in de buurt. Het is het nummer van de Nederlandse Schuldhulproute. Ze werkt samen met gemeenten, bedrijven en schuldhulporganisaties in heel Nederland.

De gemeente Ermelo is een van deze gemeenten en is betrokken bij de Nederlandse Schuldhulproute. Daarnaast werkt de gemeente samen met Geldfit. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen bij geldproblemen steeds meer stijgen. Volgens de NSR komt dit deels door de coronacrisis. Sinds januari 2020 hebben al ruim 100.000 mensen hulp gezocht via de test op Geldfit.nl. 

Samenwerken

De gevolgen van de coronacrisis zijn zichtbaar. Ruim 1 op de 5 huishoudens heeft momenteel moeite om rekeningen te betalen. De verwachting is dat dit aantal de komende tijd gaat stijgen. Het is daarom belangrijk dat mensen op tijd hulp zoeken als ze te maken hebben met geldproblemen. In Ermelo kan men aankloppen bij de Stichting SchuldHulpMaatje Ermelo, een initiatief van het Diaconaal Platform. Binnen het platform werken elf Ermelose kerkgenootschappen samen op gebied van armoedebeleid en de WMO.

Geldzorgen

Martin Suithoff, directeur Nederlandse Schuldhulproute licht toe: ,,Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met geldzorgen. Deze zorgen kunnen snel oplopen in schulden. Dit willen we als de Nederlandse Schuldhulproute voorkomen. Dat doen we niet alleen, maar samen met gemeenten, het CAK, banken, energieleveranciers, telecomproviders (zorg)verzekeraars en deurwaarders.” Het gratis telefoonnummer 0800-8115 is hierbij een extra faciliteit om mensen te kunnen helpen.