Bijzondere samenwerking tussen kunstenaars en leerlingen

ERMELO – Vanmiddag hebben bewoners van woonzorgcentrum Kroondomein vijf schilderijen van Stichting Ermelose Kunstcollectief (StEK) officieel in ontvangst genomen. Kunstwerken die op een hele bijzondere manier tot stand zijn gekomen.

Het begon allemaal precies twee jaar geleden; de dag waarop de bouw van Kroondomein op feestelijke wijze van start ging. Met confettikanonnen luidden leerlingen van groep 8 van de Beatrixschool de bouw officieel in. Daarna gingen zij onder begeleiding van kunstenaars van StEK aan de slag. ,,Eigenlijk begon het tijdens een puppycursus,' vult Henriette Houtsma (kunstenaar) aan. ,,Daar ontmoette ik Anieta Kiers, die werkzaam is bijde Zorggroep Noordwest Veluwe. Daar is het zaadje geplant.”

Tekeningen

De kinderen maakten allerlei tekeningen over hoe zij het leven van ouderen in het Oranjepark -een buurt waarin de bewoners er welbewust voor kiezen om naar elkaar om te zien- voor zich zien. Er volgde een intensieve samenwerking tussen leerlingen en StEK met schildersessies, maar ook lessen waarin de leerlingen meer te horen kregen over verschillende kunststromingen. Ondertussen werkten vier kunstenaars (Chalak Osman, Swan Vreugdenhil, Henriëtte Houtsma en Inge Mulder) onverminderd door aan wat uiteindelijk uitgroeide tot een kleurrijk vijfluik.

Verwerkt

Met de officiële overdracht van de kunstwerken komt er een eind aan proces van twee jaren. ,,Het is mooi om ook nog twee leerlingen van toen hierbij te hebben,” vertelt Inge Mulder trots. De leerlingen Keano en Sanne, die inmiddels op het voortgezet onderwijs zitten, bekeken het eindresultaat. Een kunstwerk waarin hun eigen werk in is verwerkt en wat zorgt voor kleur in het Kroondomein.