'Een teken dat bewoners betrokken zijn'

ERMELO - Stonden vorig jaar nog 150 enthousiaste natuurliefhebbers klaar om op hun vrije zaterdag op de Groevenbeekse heide aan de slag te gaan. Dit jaar zal de hei het zonder die hulp moeten stellen. Want met meer dan honderd mensen tegelijk aan het werk op één plek, dat gaat even niet meer door het coronavirus.

Boswachter Henk Jan Zwart betreurt het dat deze opschoonactie niet door kan gaan. De hei een handje helpen kan wel, maar dan op een andere manier. En eigenlijk is dat ook hard nodig.

Betrokkenheid

De heide heeft het zwaar door verzuring en verdroging. Door jonge boompjes weg te halen, heeft de hei meer ruimte om te groeien. ,,Als we niets doen, verandert het open wandelgebied van de hei in een bos," zegt Zwart. Er verdwijnen dan ook bijzondere planten- en diersoorten. De boswachter had dan ook graag gezien dat ‘Help de hei een handje mee’ dit jaar opnieuw in oktober georganiseerd kon worden. ,,Het is zo mooi om te zien dat er zoveel belangstelling is. Voor ons een teken dat inwoners betrokken zijn bij dit stukje natuur.”

Proef met een app

Wel kunnen mensen zich binnenkort op een andere manier voor de hei inzetten. De gemeente start in oktober een proef met een app om met vrijwilligers samen te werken. Bijvoorbeeld mensen die zich wekelijks of maandelijks een aantal uur in willen zetten voor de hei. Of bijvoorbeeld in een kleine groep van een aantal vrienden, collega’s of met het gezin regelmatig wat werk op de hei willen verzetten. Hierover maken we in oktober meer bekend op deze website. ,,We hopen dat mensen zich hiervoor willen aanmelden, al gaat het dit jaar anders dan anders. Want we hebben vrijwilligers hard nodig,” aldus de boswachter..

Iedereen kan meedoen

Dat iedereen mee kan doen bewijst de diversiteit van de deelnemers in 2019. Zwart: ,,De jongste deelnemer was 8 en de oudste bijna 80 jaar oud. Jong, oud, man, vrouw, iedereen helpt met veel plezier mee."