Vlijm wil stigma rondom psychiatrie doorbreken

ERMELO – Negen bloemenveilingkarren werden dinsdag bezorgd, 315 verschillende bloemsoorten. Dit was de basis voor een bijzondere, kleurrijke expositie getiteld Samen Groeien en Bloeien in de Lukaskerk op Landgoed Veldwijk, die donderdag te bezoeken was.

27 cursisten die bloemschikken bij Werk Centraal wilden een grotere uitdaging en die gingen ze met 'bloemschikken 2.0' samen met Jolanda en Jaap Vlijm aan. De voorbereidingen begonnen al in februari en het resultaat was verbluffend. ,,Het heeft alle verwachtingen overtroffen,” vertelt Jolanda vandaag. Ze moet nog bijkomen van gisteren, toen er zo'n zeshonderd mensen soms wel drie kwartier in de rij moesten staan om de expositie te kunnen bekijken. ,,De weg er naar toe was heel bijzonder,” aldus Vlijm. Ze heeft de mensen maanden lang begeleid naar de 'grande finale'. Donderdagmiddag was dan ook de rode loper uitgerold en mocht burgemeester André Baars de expositie officieel openen.

Ontwikkelen

Jolanda Vlijm ziet haar cursisten als een grote familie. ,,Omdat we samen werken, delen, ontwikkelen, ziek zijn en er voor elkaar zijn. We lachen en huilen samen,” zo vertelt Vlijm. Ze krijgt nog een brok in haar keel als ze tussen de bloemstukken door loopt. ,,Ik heb steeds tegen de mensen gezegd dat ze geen toparrangeurs zijn, maar dat ze gewoon hun stinkende best gingen doen. Maar ik heb gisteren mijn woorden teruggenomen. Ik heb gezegd dat ze echt toparrangeurs zijn en dat we het samen geflikt hebben.” De cursisten hebben in de voorbereiding zelf de keuze van bloemen en kleuren bepaald. Er werd geschetst en thema's bepaald. ,,Veel thema's liggen dicht bij de mensen zelf,” vertelt Jaap Vlijm terwijl hij de bloemstukken van water voorziet. De bloemstukken blijven staan tot zondag. Dan zal er een online kerkdienst met het thema ‘Samen Groeien & Bloeien’ worden gehouden. Jolanda en Jaap Vlijm weten dat dit enorme succes vraagt om een vervolg. ,,Maar dit moet eerst even landen. We vinden het belangrijk dat mensen kunnen werken aan persoonlijke groei en tegelijkertijd willen we het stigma rondom psychiatrie doorbreken. Met deze expositie hebben we hiervoor een belangrijk visitekaartje afgegeven.”