‘Laten zien en uitdragen dat je mag zijn wie je bent’

ERMELO - Net als vorig jaar slaan Welzijn Ermelo, Village People en Progressief Ermelo de handen ineen om aandacht te besteden aan Coming Outdag. Op deze dag, wat jaarlijks op 11 oktober wordt gehouden, wordt benadrukt dat iedereen zichzelf mag zijn en dat het belangrijk is dat iedereen zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelt. Vandaag ontving burgemeester André Baars een regenboogvlag uit handen van Patty Sparkle. 

Ermelose Patty Sparkle bood vandaag de regenboogvlag, het symbool van de LHBTI+ community, aan burgemeester André Baars, als voorzitter van de Gemeenteraad aan. Haar wens was om de discussie rondom het hijsen van de vlag op de agenda van de raad te zetten. Ook overhanbdigde Patty Sparkle Baars een brief, daarin geeft Patty aan dat het belangrijk is om gebruik te maken van het beeldmerk van de LGBTQ-community. Baars nam de brief en vlag in ontvangst, maar gaf tevens aan dat niet hij, maar de agendacommissie van de raad bepaalt hoe de brief behandeld gaat worden. De regenboogvlag symboliseert dit voor LHBTI+, met deze vlag wordt aandacht besteedt dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender uitkomt voor haar, zijn seksuele geaardheid of genderidentiteit. Naast Patty Sparkle roept ook de organisatie van Coming Outdag de Ermelose gemeenschap daarom op om massaal te gaan vlaggen.

Uitdragen

Patty Sparkle: ,,Ik hecht er waarde aan dat we ook in Ermelo laten zien dat je mag zijn wie je bent, dat mag uitdragen zoals je dat wenst en dat je mag houden van wie je houdt. Ik vind het belangrijk om juist wel gebruik te maken van het beeldmerk van de LGBTQ community, de regenboogvlag. Omdat je daarmee laat zien dat je er, als gemeente , achter staat dat iedereen mag zijn zoals hij-zij-het is. In deze tijd van polarisatie is het nodig om te laten zien waar we als gemeente, als land voor staan. Door het hijsen van de vlag wordt mijn community zichtbaar, van zichtbaarheid gaan we n aar tolerantie en daarvandaan gaan we dan naar acceptatie. Wat fijn zou het zijn, als we met het hijsen van die vlag zeggen, ’ook jij mag er zijn’.’’

Startbijeenkomst

Op zaterdag 10 oktober wordt om 11.00 uur op het Raadhuisplein een startbijeenkomst gehouden waar iedereen welkom is. Er zal daar als eerste de vlag worden gehesen en er is koffie, thee en roze koek. Op zondag 11 oktober wordt een bijeenkomst georganiseerd bij Village People in Harderwijk met o.a. een foto tentoonstelling van LHBTI+ mensen uit onze regio en een interactieve bijeenkomst met o.a. Splinter Chabot en Dolly Bellefleur. De foto tentoonstelling zal op een later tijdstip ook in Ermelo te zien zijn. Tijdens beide bijeenkomsten worden de regels van het RIVM gevolgd inzake de Corona maatregelen.

Sportverenigingen

Na vorig jaar de winkels en de horeca benaderd te hebben, worden dit jaar ook de sportverenigingen opgeroepen om de regenboogvlag te hijsen op zaterdag 10 oktober bij hun accommodatie. Hiermee geven zij expliciet aan dat iedereen welkom is binnen hun vereniging. De organisatie zal hen actief benaderen en een vlag aanbieden.