De gemeenteraad zoekt een toverstafje 

COLUMN - Over enkele weken gaan de inwoners van Ermelo naar de stembus. Het is vaak een periode van proefballonnetjes en plannen die de portemonnee van de gemeente overstijgen. Kerkdennen is zo’n casus. Met een voorstel om dit bedrijventerrein te vervangen door een woonwijk scoor je als raadslid. Maar kan je dit ook waarmaken als je vervolgens de wethouder wordt in een van de volgende colleges?

Het getuigt van lef als je een einddatum stelt, zeker! En 2050 lijkt nog ver weg, maar we weten allemaal dat dergelijke plannen ook heel veel tijd kosten. En nog veel meer geld. Pro actief uitkopen lukte niet bij Ten Hove en lijkt ook op Kerkdennen een megalomaan project. Tegelijkertijd zitten we met een lege spaarpot en spoort de raad het college aan bij bijna ieder onderwerp tot zuinigheid en financiële dekking.

Harde einddatum

De meerderheid van de Ermelose gemeenteraad schaarde zich vorige week achter het voorstel om Kerkdennen de komende decennia om te vormen tot woonwijk. Alleen SGP en VVD stemden tegen. Duidelijk is dat als we met een toverstafje Ermelo qua indeling konden veranderen, dan wilde iedereen dat de grote bedrijven niet in de kern Ermelo zaten. Dat is echter wel iets anders dan een uitsterfbeleid met een harde einddatum. Je zult er maar ondernemer zijn en weten dat jouw bedrijf moet verdwijnen. Wat doet dat met de bedrijfsrisico’s en de kosten? Of kunnen ondernemers erop rekenen dat ze een eerlijk bedrag krijgen als ze weg gaan? En wie gaat dan dat bedrag onder de streep betalen?

Geleidelijk

Tot dusver zette de gemeente Ermelo in op geleidelijke ‘verkleuring’ van Kerkdennen, oftewel verschuiving van zware naar lichtere vormen van bedrijvigheid. Dat was de weg die ingezet was. Maar nu kiest de raad voor gedwongen vertrek? Zonder te weten óf er een andere locatie is? Of misschien is het prima dat ondernemers Ermelo dan verlaten? Met ook de bijbehorende werkgelegenheid?

Kosten

Wethouder Wouter Vogelsang schat dat het omvormen van Kerkdennen de gemeente zo’n 40 miljoen gaat kosten. Tel daar nog twintig jaar bij op, dan zijn die prijzen waarschijnlijk nog hoger. Waar gaan we dit vandaan halen? De burgers voelen het wel aankomen… Wie nu nog zegt dat de OZB niet meer mag stijgen, weet dat hij/zij ook dat niet waar kan maken na de verkiezingen.

Eerlijk verhaal

Wordt het niet tijd dat we burgers het eerlijke verhaal gaan vertellen? Moeten we niet nadenken over meer reële voorstellen? Er worden nu al vraagtekens gezet bij de prijsstijging van het nieuwe sportcomplex. En hoe loopt het af met de nieuwe Dialoog? Ik zeg dit wat stellig omdat ik snap dat het politiek is. Een tunnelbak voor de trein, een brug naar Zeewolde… Het zijn stuk voor stuk mooie ideeën. Maar wat krijgt de kiezer na de verkiezingen hiervoor terug? Wat wordt de koers voor de komende jaren? Beste politieke partijen, vertel wat jullie belangrijk vinden en maak het haalbaar. Misschien helpt dat de Ermeloërs bij het maken van hun keuze op 16 maart aanstaande.