Verbouwing Markt lijkt op oude plannen

ERMELO – Cock Andreae kijkt vanaf zijn balkon uit over de Markt, het plein waar binnenkort ingrijpend verbouwd gaat worden. ,,Tenminste als je de plannen van het college moet geloven,” zegt de gepensioneerde patatbakker. De Aldi gaat verhuizen en de Plus komt hier voor ons.” Andreae vindt het goed dat er wat gaat gebeuren. ,,Het ziet er niet uit en ik hoorde dat het de gemeenschap geen geld gaat kosten.” Hij lacht en heeft er enkele vraagtekens bij.

,,In de wandelgangen hoorde ik dat de plannen die nu op tafel liggen er dertig jaar geleden ook al lagen.” De fritoloog ziet wel kansen voor een Hennes & Maurits (H&M). Niet dat hij daar zelf wel eens kleding koopt. Maar is er nog ruimte voor extra winkelmeters? ,,Voor mij zouden er meer exclusieve winkeltjes mogen komen. Ik hoor veel mensen die voor hun kleding naar Putten gaan. Ze willen goeie kwaliteit.” Misschien komen Andreae’s favoriete winkels in de steeg naast de Aldi. ,,Gezellige winkeltjes waar de klant weer klant is. Daar hebben we behoefte aan. De patatbakker in ruste mijmert over de winkels van vroeger. ,,Zo’n textielwinkel met badhanddoeken bijvoorbeeld. Degelijk spul.”

Aandacht

Cock ziet vooral een meerwaarde in winkeliers die aandacht hebben voor hun klanten. ,,Het is meer dan alleen een broek verkopen! Mensen vinden het fijn als ze geen nummer zijn. Als ze herkend worden, een naam hebben. Klanten hebben vaak behoefte aan een sociaal praatje. Ze willen geen nummer zijn.” Soms vindt de fritoloog het jammer dat hij geen zaak meer heeft. ,,We moeten luisteren naar wat de klant wil. Niet vast blijven houden aan de manier zoals we het altijd gedaan hebben, maar kijken wat er veranderd is en daar op aansluiten. De klant is koning.”
Cock Andreae woont al twaalf jaar boven de bibliotheek. Hij is benieuwd hoe zijn uitzicht over een paar jaar zal zijn. ,,We moeten afwachten hoe een en ander zich ontplooien zal,” aldus de Ermeloër. Hij is ervan overtuigd dat het niet alleen aan de buitenkant van een pand zit. ,,We kunnen het met zijn allen nog zo mooi maken, als het winkelpersoneel geen aandacht heeft voor de klanten dan wordt het niks."

Cock Andreae