Herinner je je Ermelose feesten!

Deze column is ingestuurd door een Ermeloër

ERMELO - Donderdagavond was ik aanwezig tijdens de commissievergadering over de decibellen. Bij de eerste inspreker gingen mijn gedachten terug naar de periode dat ik nog jong was. In die tijd was theater De Dialoog een locatie met plaats voor zo'n honderd man met een podium dat bestond uit een verhoging van drie bruine tegels hoog. In de jaren tachtig traden daar nog grote namen op als Harry Muskee en de Time Bandits. In die tijd deed de Ermelose horeca om half twaalf de lichten aan waarna ze om twaalf uur konden sluiten. De tijd dat de zondagsrust hoogtij vierde.

Totdat Joep Klinkerbijl, Roel Porte en kornuiten met Ermelose horeca ondernemers Ermelo Live introduceerden. Wat een evenement was dat! Ik weet nog dat zelfs de Stray Cats voor de Molen optraden. We praten over eind jaren tachtig. De levendigheid duurde tot begin jaren negentig. De verdeeldheid gaf de doorslag om hiermee te stoppen. De rust was daarmee in centrum Ermelo weergekeerd. Maar was dat wat de Ermelose bevolking wilde? Ik vroeg het me af. Gravend in mijn geheugen denk ik aan een 3FM festival in Nijmegen met grote artiesten. Daar trad als laatste Lenny Kravitz op. Als bekende artiest met allure begon hij te laat. En een artiest met allure stopt dan ook te laat. Maar de gemeente Nijmegen stak daar een stokje voor en brak het concert af. Tijd is tijd! Hoofdschuddend droop de artiest af. Ik heb daarna niets meer van het festival in Nijmegen gehoord.

Lucca

Terug naar donderdagavond. De tweede spreker, horecaondernemer, had het over de organisatie van de evenementen en waar men al rekening mee hield. Niet dat ik deze feesten allemaal heb bezocht, maar ik ken ze wel. 'En wie niet!' zou ik bijna zeggen. Ik dacht daarna ook terug aan mijn bezoek aan Lucca, een pittoreske, historische stad midden in Toscane. Ik trof daar in het centrum op een plein een geweldig podium aan met dito tribune. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want voor wie was dit allemaal opgebouwd? Via internet vond ik www.summerfestivals.com en zag grote namen als Lenny Kravitz, Anastasia, Earth wint an Fire, Tom Jones, Van Morrison, Take That, Toto, Elton John, Robbie Williams en zelfs de Rolling Stones traden er op. Ik vond filmpjes op Youtube. Ja, soms neemt de fantasie de overhand. Ik zie die optredens dan voor me op 't Weitje, De Markt, het Raadhuisplein en het Pauwenplein. Hoe mooi zou het zijn als Ermelo zich op de kaart zet met een Pleinenfestival, verdeeld over verschillende tijdstippen, met verschillende muziekstijlen en op verschillende locaties.

Invloed

Ondertussen hoor ik de burgermeester vragen beantwoorden. De commissieleden veren met hem mee. Burgemeester Baars vertelt daarbij dat de metingen bij 't Weitje andere invloed hebben dan bij het Raadhuisplein omdat daar de panden direct aan het plein zitten. Ik vraag me tegelijkertijd af hoe dat dan in Lucca gaat. Zo'n muziekfestival op een Italiaans plein. Zal daar de meetapparatuur meteen aan een pinautomaat zitten? Eentje waar, na de meting en de eindafrekening het woord 'Grazie' te lezen valt. Met een wederzijdse, warme en begripvolle knipoog. In Ermelo gaat dit met een ander temperament. Hier willen we Ermelo op de kaart zetten met akoestische fluisterconcerten van U2 en Ed Sheeran, komt DJ Tiësto met een silent disco en zingt zanger Huub van der Lubbe met De Dijk alleen nog het nummer 'Stilte voor de storm'.  

Ad Nuisance