WerkCentraal

Enthousiast stel wil iedereen laten genieten

ERMELO – Wat gebeurt er als een journalist en een artiest elkaar vinden? Dan ontstaat er wat moois. Dan ontstaat Buiten Bewust Zijn en vandaaruit de KoeBox. Over alles is nagedacht, alles draait om beleving en puur. Vooral geen massa, maar kleinschalig en verbindend. 

Kan er nog wat moois groeien in deze Coronatijd? Is er positiviteit uit te halen? Jazeker, want dat bewijzen Christine Ros en Joost Speelman met hun concept Buiten Bewust Zijn. Beiden hadden een ander leven, maar vonden elkaar in de kroeg en lieten elkaar niet meer los. Of zoals Christine Ros het zegt: ,,We werden gegrepen door elkaars lach, plezier, plannen, persoonlijkheid, verleden en toekomstbeeld en we zijn super gelukkig en vol energie bij elkaar. En we hopen heel veel mensen mee te kunnen laten genieten van alles wat het leven rijk is.’’ Want door deze ontmoeting onstonden er mooie dingen. Neem Buiten Bewust Zijn. Ros: ,,24 uur met elkaar in de natuur om te 'zijn'. De muzikale, culinaire, sportieve en ontspannen evenementen die we midden in het bos organiseren voor kleine groepen zijn niet bedoeld als coaching of meditatie, integendeel. We willen de mooie elementen, puur en waardevol, samenbrengen zoals we mensen willen verbinden.’’

Enthousiastelingen

Wie zijn Ros en Speelman? Twee jaar geleden kwam Joost Speelman (opgegroeid in Ermelo) na een druk artiestenbestaan vanuit Haarlem terug naar Ermelo. Hij had Ahoy vanaf het podium gezien, volle zalen getrokken in het theater, songteksten geschreven, festivals georganiseerd, gezegevierd, genoten, ook onrust gekend hierin. De rust, de bossen en heide in Ermelo brachten hem veel goed voor zichzelf, ook inspiratie voor een sterkere come back van Speelman en Speelman. Christine Ros, geboren en getogen in Ermelo/Harderwijk, ben al net zo'n vrijbuiter als het om natuur gaat. Mijn achtergrond in de journalistiek heeft de laatste jaren een wending gekregen door de fietssport. Met groepen sportievelingen bikte ze over de hele wereld. De Himalaya onder haar wielen, de Kaukasus etc. Dit alles organiseert ze voor groepen, en vangt ze in woorden voor sportbladen. Muziek, sport, de mooiste locatie en twee enthousiastelingen die iedereen hiervan willen laten meegenieten, willen ondernemen en organiseren; Dat vraagt om een bijzonder concept. En zo werd Buiten Bewust Zijn geboren.

Heerlijk en eerlijk

Ros neemt de deelnemers mee over de tofste singletracks, langs stuifzand, slalommend door de bossen, waarna ze zich om het kampvuur kunnen scharen. Daan en Joost Speelman geven hier een intiem en akoestisch concert. ,,Omdat alles goed moet zijn, conform het concept en geheel naar ons idee en ieders wens, heeft voedzaam eten ook een belangrijke rol,’’ vertelt Ros. ,,De deelnemers zullen samen met de chef-kok van Bastard een heerlijke en eerlijke maaltijd bereiden. Natuurlijk met lokale producten en vanzelfsprekend met een goed verhaal.’’ Zo kwamen ze terecht bij Hert Bier, de brouwerij uit Putten, maar ook op de boerderij van Walter en Henriette Rozendaal in Speuld waar prachtig Veluws Roodbont loopt. Ros: ,,Meteen bij de eerste ontmoeting met het stel, met de koeien en het bedrijf waren wij al enthousiaster dan enthousiast. Zo eerlijk en passievol als zij kleinschalig te werk gaan is fascinerend. We gebruiken dit fantastische vlees tijdens de events van Buiten Bewust Zijn. Jelmer, de kok van Bastard was lyrisch over het Veluws Roodbont van Walter en Henriette.’’ Toen Ros en Speelman over het boerenerf liepen zagen ze een koelbox in de auto van Walter Rozendaal staan. De KoeBox was geboren, immers, van dit vlees moet iedereen toch van mee genieten?

Dikbillen

Het stel komt niet uit de agrarische sector en laten het grootbrengen van de koeien helemaal over aan de boer. De plaatselijke slager ontmanteld de dikbillen kundig en Ros en Speelman zorgen voor de rest als onderdeel van het groter geheel: Buiten Bewust Zijn. ,,Het is een platform waar je, zoals de naam het al zegt, buiten bewust bent. Zoals wij zijn. De KoeBox is een kwalitatief super mooi product die we aanbieden naast ons eigenlijke doel: mensen, kleine groepen, bedrijven etc meenemen op avontuur in de natuur. Natuurlijk gaat dit meteen van start zodra de gezondheid in het land dit weer toelaat.’’ Het werkt als volgt: je schaft eenmalig de KoeBox (a €30,-) aan, een koele gadget gevuld met het lekkerste en meest verse (gevacumeerde) vlees, natuurlijk ook met cadeautje van Hertbier. De KoeBox is je lidmaatschap, de poort tot de rest. Hierna kun je elke maand vlees naar wens bestellen. Je kunt het ophalen op de boerderij of laten bezorgen. ,,We hebben de mooiste stukken van picanha en ribeye tot de alledaagse maaltjes van relaxte Veluwse Roodbontkoeien.
De twee pakketten die we als start hebben bevatten 4 kilo mooi vlees en kosten € 103,- of € 116,- inclusief de € 30,- koelbox (eenmalig).’’ Het geld komt ten goede aan de boer en dus vooral aan zijn koeien, want dat is waar Walter en Henriette zich volop voor inzetten. Ros: ,,Voor ons betekent meer klanten dat de boer en de boerin wat kunnen uitbreiden en er hopelijk heel veel mensen de bewuste keuze kunnen maken voor echt eerlijk en goed vlees in elk opzicht!’’