WerkCentraal

Wasef Matouk begint eigen bedrijf

ERMELO/ HARDERWIJK - Wasef Matouk begint volgende maand een eigen bedrijf. Hij vluchtte vanwege de oorlog uit Syrië en kwam uiteindelijk in Ermelo terecht. Inmiddels is hij herenigd met zijn vrouw en kinderen en wil hij hier een toekomst opbouwen.

Wasef Matouk had in Syrië een goedlopend autobedrijf, een mooi huis en een fijn leven. Maar de oorlog heeft alles kapot gemaakt. Het gezin leefde in angst en dat waar Matouk zo bang voor was gebeurde. Zijn 18-jarige dochter kwam tijdens een bombardement om het leven. Voor het gezin was een leven in Syrië niet meer mogelijk en Matouk besloot te vluchten. Later heeft hij via de IND zijn vrouw en twee zoons laten opsporen.

Participatie coach

Inmiddels heeft de familie haar leven weer opgepakt, nu in Ermelo. De kinderen spreken vloeiend Nederlandse en voetballen bij DVS’33 Ermelo. Hun moeder is overblijfmoeder op school. En ondertussen werkte Wasef Matouk in een autogarage in Harderwijk. Maar zijn droom om weer een eigen bedrijf te beginnen bleef. Hij deelde dit met zijn begeleider, de participatie coach. En inmiddels heeft hij een MKB adviseur gekregen die hem helpt zijn droom waar te maken. Wasef Matouk ging daarom op zoek naar een garage die hij zou kunnen huren. Hij sprak zijn netwerk, die hij in rap tempo heeft opgebouwd, aan en zo vond hij een geschikte locatie.

Taalbarrière

Maar een bedrijf beginnen is voor de meeste mensen niet eenvoudig, laat staan dat er ook nog een taalbarrière is. En hoewel Matouk hard werkt om alles te leren, hij ondervindt best obstakels. Vooral de regelgeving op het gebied van veiligheid en milieuwetgeving is lastig. ,,Maar ik Alex van MKB support om mij te helpen,” vertelt hij. Hij weet wat ondernemen is, hij had een goedlopend bedrijf. De man vond het dan ook afschuwelijk om zijn hand op te moeten houden. Matouk wilde zo snel mogelijk aan het werk en kreeg via zijn participatie coach al heel snel passend werk aangeboden. Dat dat betekende dat hij op zijn 53ste weer op de werkvloer stond om als automonteur aan de slag te gaan. En dat deed hij met heel veel plezier. De uit Syrië afkomstige automonteur heeft enorm veel expertise. Wat dat betreft heeft hij er alle vertrouwen in. ,,Juist de moeilijke reparaties, als er iets in de motor niet goed is, moet je bij mij zijn,” zegt hij, weliswaar in gebrekkig Nederlands. ,,Lastiger is het voor mij om telefonisch onderdelen te bestellen.” Daarom heeft Matouk een bezoek gebracht aan de toeleveranciers en uitgelegd wat voor hem lastig is.

Huurcontract

Inmiddels heeft hij een huurcontract getekend voor een kleine bedrijfsruimte in Harderwijk. Daar werkt hij nu al veel samen met andere bedrijfjes, daar heeft hij zijn netwerk en het vertrouwen. ,,Het is belangrijk dat je elkaar helpt en elkaar iets gunt,” zegt hij. Matouk kan nu starten met gespaard geld en financiële hulp van familie. ,,En met ondersteuning van Alex,” zegt hij. Want zonder steun vanuit de gemeente had Matouk dit niet gekund. Het is nu een kwestie van alles goed te regelen, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, verzekeren en alles wat daar nog bij komt kijken. De familie ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een droom komt uit.