Samenwerken voor een schone buurt

ERMELO - Op zaterdag 20 maart is het Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Nederland Schoon. McDonald’s Ermelo, Harderwijk en Nijkerk roepen buurtbewoners op om tijdens de Landelijke Opschoondag samen te werken voor een schone buurt.

De crewleden van deze McDonald’s restaurants maken dagelijks het eigen terrein en de omgeving schoon. Tijdens de Landelijke Opschoondag vraagt McDonald’s buurtbewoners om niet alleen te helpen zwerfafval in te zamelen maar om ook data te verzamelen. Als goede buur vindt McDonald’s het belangrijk om duurzaam bij te dragen aan een schone omgeving. Daarom draait de Landelijke Opschoondag dit jaar zowel om het inzamelen van zwerfafval als om het verzamelen van relevante data. In de Litterati-app is gedurende de Landelijke Opschoondag de uitdaging ‘LOD2021’ beschikbaar, waar iedereen aan kan deelnemen. Door deel te nemen aan deze uitdaging kunnen buurtbewoners in hun eigen omgeving afval verzamelen namens een merk en tegelijkertijd heel eenvoudig locaties doorgeven waar zwerfafval ligt.

App

Vrijwilligers die via de app namens McDonald’s opruimen, verzamelen daarmee data die vervolgens door Nederland Schoon aangeboden wordt aan McDonald’s. Op basis van deze data weet McDonald’s op welke locaties het zwerfafval ligt en kan dus de juiste opruimroutes gaan inplannen Op dit moment is het inzamelen van afval door vrijwilligers voor een merk een proefsamenwerking met Nederland Schoon. McDonald’s streeft naar een structurele samenwerking om zo samen nog meer te doen voor minder afval. Wil jij ook je steentje bijdragen? Meld je dan nu aan via deze link: http://bit.ly/3eD04DI. 

Verduurzamen

Elk stukje zwerfafval is de fastfoodketen een doorn in het oog. ,,We hebben maximaal inzamelen van afval dan ook tot prioriteit gemaakt. Zo ruimen de teams van de McDonald’s restaurants in Nederland iedere dag meerdere malen het eigen terrein én de omgeving van de restaurants op," aldus de ondernemers. Maar dat is niet alles. Ook het verminderen en verduurzamen van verpakkingen heeft hoge prioriteit. ..Zo zijn we vorig jaar al overgestapt van plastic, naar papieren rietjes en hebben we een McFlurry cup zonder plastic deksel. Dat bespaart maar liefst 125.000 kilo plastic." De ondernemers blijven continu innoveren samen met andere McDonald’s landen. In de strijd tegen zwerfafval is er vorig jaar het platform Samen meer doen voor minder afval ontwikkeld, waar alle initiatieven terug te vinden zijn. ,,Dit platform hebben we met de campagne de campagne You Bin It, You Win It aangejaagd, een campagne gericht op consumenten in de strijd tegen zwerfafval."