'Gooi sportscholen open'

ERMELO – Vanmiddag was er een Zumbatraining op camping De Hanenburg. Anke Hamstra, eigenaar van Funkyfit, voerde, net als honderden andere sportorganisaties, actie tegen de gedwongen coronasluiting. Dat gebeurde coronaproof, in de buitenlucht en met anderhalve meter afstand.

,,Ik heb al bijna 12 jaar mijn eigen bedrijfje,” vertelt Hamstra. ,,Veel mensen sporten al jaren bij mij, maar nu mogen we niets. Dat is zo zonde. Het is zo nodig. Ook in mijn groepen zijn er mensen met burn-out  achtige klachten.” Hamstra ziet wat alle restricties en het gebrek aan sport of andere ontspanning veroorzaken. Tijdens de laatste persconferentie werd duidelijk dat kappers en andere contactberoepen weer open mogen. Ook de detailhandel kan beperkt en op afspraak klanten ontvangen. Maar sportscholen moeten dicht blijven, net als cafés en restaurants.
Hamstra: ,,En waarom niet gewoon buiten sporten?” Vanmiddag merkte de Zumba-instructeur hoeveel energie zo'n buitenles oplevert. ,,En ik was er alleen maar bij, want ik mág niet voor de groep staan.” Op deze zonnige februarimiddag gingen een twintigtal dames sportief aan de slag. Ook om de ondernemer een hart onder de riem te steken. ,,Iemand zei na afloop: 'Ik voelde me ineens gewoon weer even gelukkig!' En daar word ik dan weer blij van.” Stilzitten is voor de sportinstructeur geen optie. Zij ziet, net als veel andere sportschooleigenaren dat bewegen van levensbelang is.