Geheime presentatie bij Riemer&Walinga Boekverkoopers

ERMELO - Zelfs nog vóór het verschijnen van de Engelse versie, zijn vanochtend vroeg de zeven eerste exemplaren van het zevende deel van de Zeven Zussen om zeven over zeven aan zeven Nederlandse fans uitgereikt. Dit gebeurde bij Riemer&Walinga Boekverkoopers, gerund door twee zussen Marieke en Elise.

Het was een unieke situatie vanochtend in alle vroegte bij de Ermelose boekwinkel. In ‘normale tijden’ stroomt de winkel vol bij dit soort bijzondere boekpresentaties. Dat was nu geen goed idee en daarom bedachten de ‘Boekverkooperszussen’ samen met Xander Uitgevers een ‘zoektocht naar de zevende zus’. Talloze fans deden online mee met deze wedstrijd. Uiteindelijk wonnen zeven gelukkigen een uitnodiging voor de ‘geheime presentatie’ in Ermelo.

Embargo

Op de verkoop van De zevende zus zat een streng embargo. De Boekverkoopers hadden de boeken weliswaar al een paar dagen geleden in huis, maar hebben ze streng bewaakt. Elise Walinga: ,,We hebben zelfs geen exemplaren mee naar huis genomen. Want hoewel we natuurlijk niet konden wachten om het verhaal van de zevende zus te gaan lezen, wilden we dat deze zeven fans écht de eersten waren die het boek ontvingen en konden lezen.” Na de uitreiking is dat dan ook precies wat er gebeurde. In de ouderwets gezellige boekhandel waren zeven leesplekjes ingericht waar de fans gelijk konden gaan zitten lezen. Want het eerste exemplaar krijgen is uniek, maar de eerste van de wereld zijn die het verhaal léést; daar gaat het natuurlijk om.

Geheim

Samen met Xander Uitgevers hebben de Boekverkoopers dit geheim maanden bewaard. Dat de verkoop nu eindelijk van start kan gaan is voor zowel de uitgeverij als de boekhandel een enorme opsteker. Na een heftige tijd van winkelsluitingen zal de verkoop van dit – voorlopig – laatste deel van de immens populaire serie een mooie boost zijn voor de boekhandels van Nederland. Ondanks een eerste druk met een oplage van 200.000 exemplaren is het boek nu namelijk al in herdruk. Lucinda Riley, die de wereldwijde lancering van haar boek in Ermelo graag had bijgewoond, maar er vanwege Corona niet bij kon zijn vanochtend, had een persoonlijke boodschap voor alle winnaars. De Ierse schrijfster wenste hen veel leesplezier toe in het boek dat één van haar meest persoonlijke tot nu toe is, vanwege de setting in haar geboorteland. En dat hoefde ze geen twee (of zeven) keer te zeggen.