'The Dutch Way of Life' bezoekt kleinste stad Staverden

ERMELO - Vorige week bezochten twee Britten de ‘hidden places’ van Ermelo. Bob Buckley en Adele Jackson, makers van The Dutch Way of Life, waren hier op uitnodiging van wethouder Leo van der Velden. Hij toonde hen de pareltjes van dit dorp.

Het stel maakt live streams op bijzondere locaties. ,,Veel mensen zien niet hoe prachtig Nederland is,” vertelt Bob Buckley. ,,Gemeenten zoeken naar ‘goud’, maar ze zitten er bovenop.” Door de authentieke manier waarop dit Britse stel mensen meeneemt op reis, is er een enorme community ontstaan. Ze hebben een eigen kanaal ’The Dutch Way of Life’, daarnaast maken ze 360 graden foto's en avontuurlijke vlogs met speciale thema’s. Zo waren ze vorig jaar te zien in de serie Typisch Moerdijk tijdens een bezoek aan een snackbar.

Kijkers

Eén van de belangrijkste beweegredenen om virtuele tours te maken was omdat er veel mensen, ooit geëmigreerd naar Canada, Amerika, Zuid Afrika etc., heimwee hebben naar Nederland. ,,Deze mensen zijn vaak zelf niet in staat om hier naar toe te komen. Daarom geven ze ons opdracht om op zoek te gaan naar het huis van hun grootouders of bijvoorbeeld de molen in hun dorp.” Buckley praat de tours met veel gemak aan elkaar. Hij zorgt ervoor dat kijkers erbij betrokken worden. ,,Laatst was er een mevrouw uit Zuid Afrika die ons vroeg om naar Ermelo te reizen. Ze was hier voor het laatst in 1969. Voor haar gingen we op zoek naar Molen De Koe.”

Toeristen

Bob en Adele begrijpen niet goed waarom toeristen blijven hangen in Amsterdam. ,,Nederland heeft zoveel mooie plekjes,” aldus Bob Buckley. In Ermelo brachten ze een bezoek aan bierbrouwerij de Uddelaer en de Links Valley. Natuurlijk wilde het gezelschap een kijkje nemen in het Koetshuis van Kasteel Staverden waar sinds drie jaar bier wordt gebrouwen met een geheel nieuwe brouwinstallatie. Ook de oude stallen werden bezichtigd. ,,Het is hier prachtig.” Helemaal stil werden ze van de witte pauwen. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. ,,Ik weet zeker dat heel veel mensen dit prachtig zullen vinden.” Het stel woont sinds de zomer van 2019 in Moerdijk. Van daaruit bezoeken ze dorpjes en steden. Historische locaties hebben de voorkeur. ,,Het gaat om het verhaal,” vertelt Buckley. Zo maken ze ‘Hidden Holland History’. Op Staverden maakten ze kennis met de legende van de Zwarte weduwe Leonora en natuurlijk wilden ze alles weten over de graven van Gelre en de bewoners van het kasteel Staverden. Natuurlijk legde wethouder Leo van der Velden graag uit hoe het zat met stadsrechten en dat Staverden het kleinste stadje is.

Boshuis Drie

Uiteindelijk belandde het gezelschap op het terras bij Boshuis Drie. De authentieke boerderij, de oude tegeltjes en de bourgondische sfeer waren zeker elementen die de Britten konden waarderen. ,,De bitterballen waren goed,” grapt Buckley. Samen met zijn vrouw Adele komt hij binnenkort graag terug naar Ermelo. ,,It’s beautiful! Dit dorp heeft onderwerpen voor wel tien films,” zeggen ze lachend. ,,Be proud of it!” Het is volgens hen de Hollandse nuchterheid die maakt dat veel toeristen onbekende plekjes niet ontdekken. Dit Britse stel is in elk geval verliefd geworden op Nederland en als het aan hen ligt gaan ze hier nooit meer weg.