‘Whisky is een reis waarvan je de bestemming niet kent’

ERMELO – Vrijdagmiddag opende burgemeester Henk Lambooij de pop-up store van Ilja Schouten in Putten: Whisky Tour Veluwe. Een nieuwe attractie voor de Veluwenaren en toeristen. In de pop-up kan men whisky proeven, maar ook beleven en het verhaal achter deze populaire ambachtelijke drank horen.

Zoals het in een whiskywinkel er uit moet zien, staan er over de gehele winkelvloer stellages met allerlei soorten whisky: uit Schotland, Ierland, Amerika en zelfs Nederland en Japan. Maar de grote trekkers zijn toch wel de beleefkamers. Vier kamers die zijn ingericht door Glenfiddich en waar het verhaal wordt vertelt over de productie van deze drank. Vanmiddag was gepassioneerd whiskyambassadeur Tony van Rooijen aanwezig om de aanwezigen mee te nemen in het productieproces: van de gerst tot het distilleren en tenslotte het rijpen van de whisky. Met groot enthousiasme vertelde hij over single malt whisky, blended whisky, de lowlands en highlands whisky’s. Hij had een goede aan burgemeester Lambooij, die niet alleen de pop-up opende, maar hij bleek tevens een groot whiskyliefhebber te zijn die er ook nog veel van weet.

Focus

,,Tja, ik had graag de pop-up in Ermelo willen openen,’’ vertelde Ilja Schouten van het Drankenkabinet, ,,maar er was geen geschikt pand te vinden. Daarom ben ik uitgeweken naar Putten.’’ Schouten heeft besloten om zich eerst vooral te focussen op whisky, waarbij ze een Tour aanbiedt. ,,En over een maand of drie, turn around, wordt het helemaal wijnfocus.’’ Ilja Schouten wil met deze Whisky Tour bezoekers een beleving meegeven. Schouten: ,,Dat whisky populair is merken we al jaren bij het Drankenkabinet. Steeds meer liefhebbers komen naar onze zaak om kennis te vergaren en hun passie te delen. Deze zomer leek ons een mooi moment om wat extra’s te bieden voor al deze liefhebbers.’’ De Whisky Tour pop-up zit in het voormalig ABNAMRO pand aan de Verlengde Dorpsstraat 3. In de periode juli t/m september kan men hier van woensdag t/m zaterdag een Whisky Tour boeken. Daarnaast kan men er uiteraard ook terecht voor een uitgebreid whisky assortiment en de populairste wijnen. ,,Verder hebben we deze zomer een overvolle agenda met proeverijen, waaronder de Rum Masterclass, Port&Kaasproeverij en de Gin&Tonicproeverij. Het pand in Putten is groot, dit geeft ons de mogelijkheid om weer mooie dingen te ondernemen met in achtneming van alle corona maatregelen.’’
Voor meer informatie en het boeken van de Tour: www.whiskytourveluwe.nl