'Mijn bevalling ging alles behalve zoals ik het graag had gewild' 

ERMELO - Het is een vrouw met een missie, Dorine van den Berg-Witting. Ze wil taboes doorbreken en vrouwen bij elkaar brengen. ,,Je krijgt een kind en dan hoor je gelukkig te zijn,” vertelt de jonge moeder. En dat was ze ook, maar er waren ook struggles. ,,Na de kraamperiode merkte ik dat ik de behoefte had aan erkenning.” Het zette haar aan het denken en ze startte haar eigen bedrijf Intens Bijzonder.

Van den Berg beviel in januari 2020 van dochter Gerieke. Een bevalling met flinke tegenvallers. ,,Mijn bevalling ging alles behalve zoals ik het graag had gewild. Niets ging zoals gepland.” Ze kreeg te maken met verschillende complicaties. ,,Ik bleek zwangerschapsvergiftiging te hebben en werd acuut ingeleid. Tijdens de weeën kreeg ik een telefoontje met het bericht dat mijn paard ernstig letsel had opgelopen door een ongeluk op stal. Helaas hebben we haar een dag later in moeten laten slapen. Iets wat ik er totaal niet bij kon hebben op dat moment, maar het overkomt je.” Vlak na de bevalling moest de Ermelose geopereerd worden omdat de placenta niet los kwam. ,,Ik liet het allemaal maar gebeuren en leefde in een soort roes zoals ze dat noemen.”

Roze wolk 

De bevalling en de kraamtijd waren gewoonweg heftig voor de kersverse ouders. ,,Ik kan wel zeggen dat ik op een roze wolk zat, maar ik had geen benul van wat me was overkomen. Ik puzzelde uren om erachter te komen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Eén ding wist ik zeker, hier moet ik wat mee.” Dorine van den Berg-Witting noemt zichzelf een nuchtere ‘boeren trien’. Toch heeft het haar leven veranderd. ,,Je wil natuurlijk heel blij zijn en we hebben een prachtige dochter. Maar je merkt gelijk dat vrouwen er daardoor nauwelijks over praten. Mensen zeggen: ‘Het is toch goedgekomen, wat zeur je nou’.”

Workshops 

Van den Berg wil met workshops dergelijke ervaringen bespreekbaar maken. ,,Het is geen traject. Door erover te praten en ermee aan de slag te gaan kun je het een plekje geven. Ik had geen postnatale depressie, maar wat is het dan?” Juist die mensen wil ze een stapje verder helpen. De workshops die ze geeft zijn laagdrempelig, sfeervol en het helpt vrouwen om liefdevol terug te kijken. ,,Ik geef de workshops in de gezellige workshopruimte van mijn moeder Margreeth Witting van ‘BuutenAf’. Juist omdat het daar zo gezellig is aangekleed hangt er een hele fijne sfeer. Ik vind het juist zo tof dat je er kunt zijn voor die vrouwen die het zo nodig hebben. Geen formele gesprekken onder TL-verlichting, nee gewoon gezellig en vertrouwd met een hapje en een drankje! Het is zo gigantisch mooi om te zien als vrouwen zich openstellen en zich in elkaar erkennen!” Meer informatie www.intensbijzonder.nl