'Orde op je werkbank, is orde in je hoofd'

ERMELO - ,,Als je niks kunt worden, kun je altijd nog fietsenmaker worden,” zei Okke van der Streek vanmorgen. Een gevleugelde uitspraak die hij vaak gebruikte. Van der Streek was in alle vroegte naar Vliek Tweewielers gekomen om Klaas van der Deure te feliciteren met het 25 jarig jubileum. ,,Okke was mijn leermeester,” vertelde de jubilaris die natuurlijk in de bloemetjes werd gezet.

Op zijn 16e liep de Ermelose Klaas van der Deure binnen bij de fietsenzaak aan de Groeneweg en hij is nooit meer weggegaan. Toch was het niet vanzelfsprekend dat hij dit vak in zou rollen. ,,Mijn ouders werkten in de zorg en dat was iets wat me niet aansprak, techniek dat vond ik altijd leuk.” Daarom ging hij naar bij Rikkert Vliek. De zaak zag er vijfentwintig jaar geleden overigens heel anders uit. Van der Deure: ,,Daar stond een lange werkbank.” Hij wees in een richting. ,,Daar werkten we, alledrie met een sigaretje in de mond.” Het jubileum van Van der Deure was een mooi moment om eens even terug te blikken. Van der Streek vulde aan. ,,Als je een lekke band moest plakken deed je er solutie op, dan draaide je een shagje en in die tijd was de lijm klaar om de plakker erop te doen.” De leermeester, die al heel wat jaartjes met pensioen is, kent nog veel verhalen. ,,Hij was er één van de oude stempel,” legde Van der Deure uit. ,,Van hem leerde ik dat ik m’n gereedschap netjes op orde moest houden en recht moest leggen. Want, zo zei Okke, orde op je werkbank is orde in je hoofd.”

Laatste keer 

Van der Deure is in die 25 jaar meegegroeid met het bedrijf. ,,Dat maakt het interessant. Je bent meer dan een bandenplakker.” Als betrokken werknemer dacht hij mee over de bouw van de sportafdeling en de onlangs gerealiseerde werkplaats. ,,Een keer in de vijf tot zeven jaar heb je hier een verbouwing,” aldus de jubilaris. ,,En elke keer zeggen ze : dit is de laatste keer… Maar dat heb ik al een keer of drie gehoord.” En juist dat heeft er mede voor gezorgd dat Klaas van der Deure zo graag bij Vliek Tweewielers blijft. ,,Ik heb nooit de behoefte gehad om op zoek te gaan naar een andere werkgever. Het is alles bij elkaar wat het leuk maakt. De reparatie, maar ook de inkoop, de verkoop, het contact met de klanten en het meedenken met de ondernemers.” Als het aan Van der Deure ligt tekent hij nog een poosje bij. ,,Op naar de volgende 25 jaar!” aldus de jubilaris.