Eeuwfeest moet vooral reünie worden

ERMELO - Op 8, 9 en 10 december wil uitbater Koen d’Aulnis van Café de Veluwe terug in de tijd. Met als bewijs de datum van inschrijving van de Kamer van Koophandel uit 1921 is het tijd om een eeuwfeest te vieren. Achter de bar de ‘bekende gezichten’ van toen met op woensdag 8 december 1990 en de jaren ervoor, op donderdag 9 december 1990 tot 2005 en op vrijdag 10 december vanaf 2005. Het moet een grote reünie worden, als de coronaregels het toelaten.

Veel historische gebouwen in het centrum van Ermelo zijn in de loop der jaren gesloopt, maar Café de Veluwe is daarop een uitzondering. Het gebouw is aan de buitenzijde nog authentiek en ook binnen zijn nog veel sporen van vroeger. In het logo prijkt het oprichtingsjaar 1921. Het pand, dat gebouwd is naar ontwerp van architect Knevel, dateert overigens uit 1904. Het was een koetshuis en een pension. Lange tijd was het ook de locatie van garagebedrijf Bakker. In de dertiger jaren adverteerde P. Bakker namelijk met de volgende tekst Hotel de Veluwe, zomer- en winterpension. Voor het pand stond een van de weinige petroleumlampen die Ermelo rijk was. Deze moest iedere avond opnieuw worden ontstoken. Honderd jaar Café de Veluwe, daar moeten nog foto’s van zijn. Daarom doet de horecaondernemer een oproep naar foto’s uit familiealbums. d’Aulnis is vooral ook benieuwd naar de interieurs door de jaren heen.

Pleisterplaats

Teus Bakker breidde in 1951 het Hotel-Café De Veluwe uit met een prachtige zaal, waardoor er ook een aparte verkoopgelegenheid voor dranken kwam. Het werd een echte pleisterplaats. In de jaren zestig namen Clary en Ben Hoiting de exploitatie over. Dit echtpaar hield het in 1971 voor gezien en gaf het stokje door aan Krijn Kievit. In een kranteninterview omschreef Kievit het cafe destijds als een kale ruimte met alleen een ouderwetse tapkast, een barretje zonder krukken. Wel stond er toen al een biljart.

Grote bar 

Het was ook Kievit die een grote bar in het midden van de zaak realiseerde, omgeven door veel oude, vaak ludieke gebruiksvoorwerpen van vroeger. Veel mensen hebben daar nog wel herinneringen aan. Die verhalen komen vast naar boven tijdens de reünie, zoals de organisatoren voor ogen hebben. ,,Alles natuurlijk onder voorbehoud,” zegt d’ Aulnis. ,,Maar wat in het vat zit verzuurt niet.” Wanneer de covid-maatregelen roet in het eten gooien, zal het feest worden uitgesteld tot volgend voorjaar. In de tussentijd wordt er gespit naar informatie van vroeger. Tijdens de feestweek gaat iedereen terug naar ‘toen’, met muziek en glazen van vroeger, foto’s door de jaren heen en vooral een feest van herkenning! Iedereen die foto’s heeft kan deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.