'Het brengt je in gebieden waar je anders nooit komt'

ERMELO – Van den Brink Onroerend Goed is kledingsponsor van het Global Cycling Team Nederland. De renners zijn net teruggekeerd uit Burkina Faso waar ze meereden in de tiendaagse Tour du Faso. De Ermelose ondernemer Bert van den Brink vindt het leuk om met professionele tenues zijn steentje bij te kunnen dragen.

Onder de naam Global Cycling Team rijdt een Nederlands team in wisselende samenstelling wedstrijden over de hele wereld. Dat levert naast mooie sportprestaties vooral heel veel mooie verhalen op. Ploegleiders Jan Hamstra en Kees Roks zien de meerwaarde van de koersen in andere continenten. ,,We gaan er niet alleen heen om te rijden, ook nemen we vaak kleding en materialen mee voor de locals,” vertelt Roks. Dit geldt voornamelijk voor landen in Afrika. Ook bieden de renners technische ondersteuning. Renner Florian Smits is fysiotherapeut. Hij vindt de kennismaking met andere culturen interessant. ,,Sport brengt je in gebieden waar je anders niet komt.” Hij deelt graag zijn kennis op het gebied van training en voeding.

Uniforme kleding

Het gehele jaar door rijdt de amateurploeg UCI-wedstrijden in het buitenland. Zo stonden ze eerder dit jaar aan de start van onder andere de Ronde van Kosovo, de Baltic Chain Tour, de Ronde van Kameroen, de GP Chantal Biya en een aantal eendaagse wedstrijden in Turkije. Voorheen moesten de renners hun kleding zelf betalen. Nu heeft de sponsor shirts, broeken, handschoenen en sokken geregeld. Die uniforme kleding draagt bij aan de saamhorigheid, maar ook aan het imago van de ploeg. Zo nemen lokale sporters makkelijker iets van de Nederlandse renners aan en dat heeft grote meerwaarde.
Bert van den Brink wil vanuit zijn bedrijf de sporters helpen. ,,Deze renners zorgen in arme gebieden voor een stukje entertainment waar iedereen van kan genieten,” aldus de vastgoedondernemer. ,,Zo kunnen we hun leven ook een stukje veraangenamen.” Van den Brink sponsort ook schaatsster Sanne in ’t Hof.

Afzien

Florian Smits vindt het weliswaar mega interessant om ver weg te rijden, het is ook afzien. Een georganiseerde chaos noemt hij het. ,,Voor mij is het ook een reality check. Eten en drinken is sowieso riskant, een voedselvergiftiging ligt op de loer. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Maar op je kamer zie je soms ook ratten en kakkerlakken. De temperaturen zijn hoog en het kan er drukkend zijn." Een sportief avontuur met verschillende kanten, dat is Global Cycling.