‘Trots op mijn team, wat zij afgelopen tijd gepresteerd hebben’

ERMELO – Gisteren presenteerde Lekker Top-500 de culinaire ranglijst van vijfhonderd beste restaurants van Nederland. Op nummer 1 staat De Librije*** uit Zwolle, op nummer 2 staat Tribeca*** uit Heeze en Inter Scaldes*** uit Kruiningen van patron-cuisinier Jannis Brevet staat in deze editie op nummer 3, vorig jaar nog op nummer 1. In de Lekker Top-500 worden de restaurants in Nederland volledig onafhankelijk gewaardeerd. Dat gebeurt al vanaf 1977. Het sterrenrestaurant Het Roode Koper* uit Leuvenum heeft dit jaar de voor hen hoogste notering behaald, het staat op plaats 42.

In de top waren er enkele verschuivingen, maar ook in de regio werden er enkele plaatsen gestegen, maar ook gedaald. In de top honderd staan drie restaurants in de regio, waarbij ’t Nonnetje uit Harderwijk met de 27e plaats het hoogst gewaardeerd werd. Zoals gezegd, op plek 42 Het Roode Koper en voor het derde jaar op plek 59 Basiliek uit Harderwijk. De Echoput uit Hoog Soeren is na een aantal jaren rond de 88e plek te hebben gestaan, uit de top honderd verdwenen. ,,Ik ben echt super verrast en natuurlijk heel erg blij,’’ reageert eigenaar Jon-Ivar Sörensen van Het Roode Koper. ,,Ten opzichte van de Michelinwaardering spelen er bij de Lekker veel meer factoren mee dan alleen het eten wat Michelin vooral waardeert.’’ Sörensen prijst vooral zijn team wat vanaf dag één tijdens de coronacrisis de stiuatie omarmd heeft. ,,En als je dat als team doet, dan ga je er ook voor en pas je je aan. We hebben met elkaar snel het concept aangepast en gezorgd dat we iets veiligs konden aanbieden. Misschien dat we daarom heel 2020-2021 veel gasten hebben gehad en we alle dagen op konden zijn.’’

Trots

Om tot een lijst van de vijfhonderd beste restaurants van Nederland te komen, worden er meer dan zevenhonderd restaurants bezocht. En sommigen wel meerdere keren. De redactie van Lekker ontvangt het gehele jaar door tips en adviezen van enthousiaste lezers, met gelukkig doorgaans gezonde en opbouwende kritieken. Deze grote stapel wordt uitgebreid doorgenomen en de lijst van te bezoeken restaurants wordt onder andere met deze adviezen plus tips van restaurateurs en eigen rapporteurs zorgvuldig samengesteld. En dan worden alle vijfhonderd restaurants die vorig jaar in de gids hebben gestaan en restaurants die nieuw zijn of niet eerder in de gids hebben gestaan, alsmede de restaurants die door matig presteren niet in de voorgaande gids zijn opgenomen, worden bezocht. Het team van rapporteurs bestaat uit 55 professionele proevers die, zonder uitzondering, een link met de horeca hebben en in volstrekte anonimiteit werken. Sörensen: ,,Voor mij heb ik bij de criteria die Lekker hanteert een beter gevoel dan bij Michelin. Lekker kijkt naar volstrekt andere parameters. Ik ben echt, echt heel trots op mijn team. Wat zij afgelopen jaar aan aanpassingen hebben verricht en daarbij de moed niet hebben verloren, is erg bijzonder. Ze zijn het gesprek over kwaliteit aangegaan en doen het daarna ook. En steunen elkaar daarin volledig. Dan kan ik toch alleen maar heel trots zijn, toch?’’