Mensen blij met opening winkels  

ERMELO - Na lange tijd was het weer druk in de Ermelose winkelstraat. Niet-essentiële winkels mochten vanaf vandaag weer klanten ontvangen tot 17.00 uur. ,,Mensen zijn echt blij!” vertelt ondernemer Hammie van Heukelum van MD Fashion&Shoes. Vandaag was het DEMO-Stratiedag en dat pakte goed uit.

De modezaak van Van Heukelum timmert flink aan de weg op sociale media. ,,Maar mensen willen liever in de winkel passen en de stoffen voelen,” vertelt ze. ,,Iemand zei vandaag: ‘Ik wil niet online kopen, dat vind ik gedoe. Ik ben blij dat ik nu weer bij jullie kan komen’.” Ook bij Intersport was het druk. Eigenaar Wim Meijers: ,,Heerlijk, hier krijg je weer energie van!”

Voorbereiding

Sommige horecaondernemers waren vandaag voor één dag open, maar daarvoor moest veel worden voorbereid. Voorraad moest worden aangevuld en de terrassen werden weer ingericht. Zo sleepte ondernemer Ruurd Post van brasserie De Volksmond de heaters weer naar buiten en gingen de parasols open. ,,Het is een hele leuke dag, een onverwachte meevaller.” De gasten op het terras zijn blij. Het gesprek gaat vooral over de versoepelingen die nog niet gelden voor de horeca. Raymond van Schaik, eigenaar van kledingzaak 03-éénenveertig noemt het een bizarre situatie. ,,Laten we genieten dat we weer open mogen, maar laten we ook ons gezonde verstand blijven gebruiken en de basisregels hanteren. Zodat bij de volgende persconferentie ook de horeca weer ruimte krijgt. Want zonder horeca hebben we geen gezonde winkelstraat.”

Snuffelen

Had het kabinet vrijdag geen versoepelingen aangekondigd, dan waren de winkeliers in Ermelo toch open gegaan. Er moest wat gebeuren, vandaar de DEMO-stratiedag. Hierover waren de gesprekken, ook met de gemeente gaande. ,,We zijn blij onze klanten eindelijk weer te kunnen verwelkomen,” vertelt Gretha Verbaas van Bruna. ,,Het is gewoon genieten nu mensen weer rustig kunnen snuffelen en rondkijken in onze winkel. Het is gewoon drukker dan op een reguliere zaterdag.” En bijna iedereen gaat met aankopen de deur uit. ,,Mensen hebben vooral de gezelligheid gemist,” vult Elise Walinga aan. De eigenaresse van Riemer&Walinga Boekverkoopers heeft de drukte in de boekwinkel echt nodig. Niet alleen qua omzet. ,,Nee, we willen een fijne plek beiden voor mensen. Daar doe je je best voor. Anders waren we wel een webshop begonnen.” Het gaat over beleving. ,,Het grappige was dat ik vanmiddag even pauze aan het houden was, maar dat het belletje rinkelde om bij te springen. Dat geluid van dat belletje… dat klonk ineens zo fijn!”

Knippen

Walinga had er overigens niet op gerekend dat ze ineens weer open mocht. ,,Gisteravond hebben we met zijn vieren nog laat doorgewerkt om alles klaar te krijgen!” Ook de kapsalons moesten de afgelopen dagen snel schakelen. De telefoons stonden roodgloeiend. Iedereen wilde een afspraak maken. ,,Mensen zijn helemaal happy,” zegt Nero de Boer (Nero Barbershop). ,,We zijn wel klaar met de lockdowns, we hopen dat we nu open mogen blijven!” Ook collega Gert Koelewijn (HiziHair) kreeg enorm veel positieve reacties. ,,Mensen vragen ook of het klopt dat we echt geen cent steun krijgen.” Het antwoord is nee, maar vandaag is Koelewijn vooral bezig met datgene wat hij het liefste doet; knippen. ,,Alleen de tijd is nog beperkt, tot 17.00 uur.”

'Loeren'

Ook Kringloopwinkel De Zaak van Ermelo opende vandaag weer de deuren. ,,Mensen zijn blij dat we weer open zijn. Vooral omdat ze dan ook weer spullen kunnen brengen,” zegt ondernemer Ron van Bruggen lachend. ,,En klanten vinden het leuk om weer effe lekker te ‘loeren’.” De Zaak van Ermelo viert dit jaar haar tiende verjaardag en daar is een compleet feestprogramma voor. Van Bruggen is dan ook opgelucht dat de versoepelingen nu zijn ingezet. ,,Ja, en vandaag komen mensen ook zomaar. Ze hebben niks nodig, maar ze hebben het zo gemist!”