110 jaar Christelijke BlindenBibliotheek

ERMELO - De CBB bestaat 110 jaar. Al ruim een eeuw lang maakt de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en slechtzienden in Ermelo informatie toegankelijk voor mensen met een leesbeperking.

De diepste wortels van de CBB liggen in de gereformeerde kerk van Amsterdam. Het was daar dat omstreeks 1910-1911 een predikant, ds B. Wielenga, in contact kwam met een aantal leden die in het blindeninstituut aan de Vossiusstraat woonden. Toen hij deze kinderen catechisatie wilde geven, stuitte hij op het probleem dat er geen geschikte boeken in braille voorhanden waren. De predikant zocht daarom contact met mevrouw A.C. Diepenhorst-de Gaay Fortman. Mevrouw Diepenhorst, die wel meer gevraagd werd voor allerlei vormen van sociaal werk, verzamelde direct een aantal dames om zich heen. Gezamenlijk gingen zij aan het werk om de benodigde lectuur in braille om te zetten. (bron: website CBB)

Oprichting

Om de brailleboeken ook voor andere blinden beschikbaar te kunnen stellen, werd in 1912 besloten tot de oprichting van de Christelijke Blindenbibliotheek. Vandaar de letters CBB. In 1926 verhuisde de CBB naar Sonneheerd in Ermelo en in 1959 werd besloten ook lectuur in gesproken vorm aan te bieden. Dat gebeurde door middel van geluidsbanden en later cassettebandjes. Hierdoor breidde de doelgroep en de collectie zich steeds verder uit. Ook slechtzienden maakten meer en meer gebruik van de collectie. Door de uitbreidingen ontstond er ruimtegebrek en in 1978 verhuisde de CBB naar een nieuw pand aan de Paul Krugerweg in Ermelo.

Voelbare communicatie

Daar deden nieuwe technieken hun intrede: moderne brailleprinters, professionele geluidstudio’s en sinds een paar jaar de 2,5d reliëfprinters waarmee voelbare afbeeldingen haarscherp kunnen worden geprint. Ook het pand is onderhanden genomen; de CBB huist nu in een duurzaam, modern en vooral toegankelijk pand waar iedereen die interesse heeft van harte welkom is om een kijkje te nemen.

Lezen is voor iedereen!

De CBB is inmiddels geen bibliotheek meer, maar een veelzijdige en innovatieve organisatie met heel veel mogelijkheden om leesbeperkingen te laten vervagen. Het is er ook niet meer alleen voor blinden en slechtzienden; men bedient iedereen met een leesbeperking. ,,Onze missie is wel gelijk gebleven: iedereen moet kunnen blijven lezen; in binnen- en buitenland," dat vertelt directeur Gerard Cornet. ,,De mogelijkheden om te kunnen blijven lezen zijn tegenwoordig zo groot dat we dit graag willen delen. En we ontwikkelen door want zowel op digitaal als printgebied gaan we nog meer stappen zetten en technieken combineren. Met name voor organisaties liggen er nog veel kansen om te werken aan toegankelijke informatie. Daar kunnen wij op allerlei manieren bij helpen.”

Kijk op www.leesbutler.nl voor onze collectie, op www.cbb.nl bij Nieuws over de CBB voor meer historie of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0341 565 477.