Het feest van ontmoeten en herinneringen ophalen

ERMELO - Op 15, 16 en 17 juni gaat het alsnog gebeuren, het eeuwfeest van Café De Veluwe. Uitbater Koen d’Aulnis neemt iedereen mee terug in de tijd. Het bijzondere jubileum stond  gepland voor december 2021, maar dat kon door Corona niet doorgaan. ,,Dat hebben we achter ons gelaten en het is reden temeer om nu het feest te vieren," aldus d'Aulnis. Met als bewijs de datum van inschrijving van de Kamer van Koophandel uit 1921 gaat de ondernemer terug in de tijd. Op woensdag 15 juni zijn het vooral de nineties en de jaren ervoor, op donderdag 16 juni 1990 tot 2005 en op vrijdag 17 juni vanaf 2005. ,,Met de barmensen van toen achter de bar!"

Veel historische gebouwen in het centrum van Ermelo zijn in de loop der jaren gesloopt, maar Café de Veluwe is daarop een uitzondering. Het gebouw is aan de buitenzijde nog authentiek en ook binnen zijn nog veel sporen van vroeger. In het logo prijkt het oprichtingsjaar 1921. Het pand, dat gebouwd is naar ontwerp van architect Knevel, dateert overigens uit 1904. Het was een koetshuis en een pension. Lange tijd was het ook de locatie van garagebedrijf Bakker. In de dertiger jaren adverteerde P. Bakker namelijk met de volgende tekst Hotel de Veluwe, zomer- en winterpension. Voor het pand stond een van de weinige petroleumlampen die Ermelo rijk was. Deze moest iedere avond opnieuw worden ontstoken. Honderd jaar Café de Veluwe, daar moeten nog foto’s van zijn. ,,De vorige oproep heeft al veel leuke foto's opgeleverd," vertelt Koen d'Aulnis. ,,Maar wie nog foto's heeft is natuurlijk welkom!" 

Pleisterplaats

Café De Veluwe heeft natuurlijk zijn vaste gasten. Dat was ook in de tijd van Teus Bakker die in 1951 het Hotel-Café De Veluwe uitbreidde met een prachtige zaal, waardoor er ook een aparte verkoopgelegenheid voor dranken kwam. Het werd toen een echte pleisterplaats. In de jaren zestig namen Clary en Ben Hoiting de exploitatie over. Dit echtpaar hield het in 1971 voor gezien en gaf het stokje door aan Krijn Kievit. In een kranteninterview omschreef Kievit het cafe destijds als een kale ruimte met alleen een ouderwetse tapkast, een barretje zonder krukken. Wel stond er toen al een biljart.

Grote bar

Het was ook Kievit die een grote bar in het midden van de zaak realiseerde, omgeven door veel oude, vaak ludieke gebruiksvoorwerpen van vroeger. Veel mensen hebben daar nog wel herinneringen aan. Die verhalen komen vast naar boven tijdens de reünie, zoals de organisatoren voor ogen hebben. ,,Kom dan ook met de vrienden van toen naar de kroeg,” zegt d’ Aulnis. Tijdens de feestweek gaat iedereen terug naar ‘toen’, met muziek en glazen van vroeger, foto’s door de jaren heen en vooral een feest van herkenning! ,,Hoe leuk is het om op zo'n dag elkaar te treffen," aldus de uitbater. ,,We begiinnen vroeg, dus kom op tijd." Iedereen die nog foto’s heeft kan deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.