‘We gaan nu ook voor een Groene Ster’

ERMELO – Vandaag werden in het DeLaMar Theater in Amsterdam de prestigieuze Michelinsterren uitgedeeld. Altijd een spannende dag voor de hoteliers en chefs. Wereldwijd zijn er 137 restaurants met 3 Michelinsterren waarvan twee in Nederland: De Librije in Zwollen en Inter Scaldes in Kruiningen.

Naast de twee driesterrenrestaurants heeft Nederland 21 tweesterrenrestaurants. Het in september 2021 geopende restaurant Flore in Hotel De L’Europe in Amsterdam ontving meteen al twee Michelinsterren. Het restaurant van chef Bas van Kranen verving het gerenommeerde restaurant Bord D’Eau wat zijn deuren sloot. Veertien restaurants kregen voor het eerst een Michelinsterren. Hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum (Ermelo) behield voor het zevende jaar op rij haar ster. En dat is een extra leuk bericht, want het restaurant bestaat dit jaar 75 jaar. Chefkok Dennis van den Beld is op vakantie en kon dus niet bij de uitreiking zijn. Maar hij is uiteraard supertrots dat de Michelinster voor Het Roode Koper kon worden behouden. ,,Het was natuurlijk ook niet eenvoudig met alle coronaperikelen en de nasleep ervan. Ik ben supertrots op het gehele team dat we dit mooie resultaat hebben kunnen behouden en dit stimuleert ons allemaal om voor komend jaar voor onze gasten weer deze kwaliteit te kunnen leveren en te verbeteren.''

Volop plannen

Hotelier Jon-Ivar Sörensen is uiteraard ook ontzettend blij. ,,Het voelt alsof je 'm nog een keer wint.'' Het was afgelopen twee jaar een ontzettende moeilijke en zware tijd voor de horeca. En om dan zo'n toppositie te behouden getuigt van klasse. ,,Het is ongelofelijk mooi om na zo'n moeilijke tijd toch op het allerhoogste podium te zijn gebleven. Ik ben trots p Dennis en op onze nieuwe keukenchef Marcel Smit. Maar ook trots op alle waanzinnig mooie mensen die bij ons zijn gebleven en gekomen. We kijken verlangend uit naar weer gewoon ononderbroken elke dag te doen waar we als team heel goed in zijn: mensen verwennen. Onwijs grote felicitatie aan alle nieuwe sterren. Wij gaan hard aan het werk om te gaan voor een ‘Groene ster’. We hebben weer volop plannen voor ‘morgen’ en dat voelt weer erg fijn.'' Zoals elk jaar verloren er ook restaurants hun ster. Dit jaar waren dit acht restaurants, waaronder ook restaurant De Basiliek in Harderwijk Dit heeft ongetwijfeld te maken met het gegeven dat eigenaar Rik Jansma zijn restaurant per 31 mei 2022 overdoet aan zijn chef Yornie van Dijk.

Groene Ster

Om duurzaamheid te promoten heeft de Michelin Gids vorig jaar de Groene Ster in het leven geroepen. Een jaarlijkse award die voorbeelden op vlak van duurzaamheid wil laten zien. De ster bekroont restaurants en chefs die zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op vlak van ethiek en milieu. Zo werken zij nauw samen met telers, boeren en vissers en zoeken zelf hun ingrediënten in hun omgeving. Daarbij houden ze eigen dieren en kweken eigen groente en fruit. Nederland telde