Hedwyghe Verbeke tweede bij Hennessy Gastvrijheidsprijs

ERMELO – Maandag 31 oktober werd de restaurantgids Lekker2023 gepresenteerd. In deze gids worden de vijfhonderd best beoordeelde Nederlandse restaurants vermeld. Toch altijd weer een spannend moment, want naast de Michelingids en de restaurantgids Gault&Milot is dit een belangrijke beoordeling. Het sterrenrestaurant Het Roode Koper* staat dit jaar op nummer 47, op nummer 1 staat ook nu weer De Librije*** uit Zwolle.

In de Lekker Top-500 worden de restaurants in Nederland volledig onafhankelijk gewaardeerd. Dat gebeurt al vanaf 1977. Hotel Landgoed Het Roode Koper* is ten opzichte van vorig jaar enkele plaatsen gezakt. ,,Toch een heerlijk stabiel resultaat,’’ meent hotelier Jon Ivar Sörensen die bij de uitreiking aanwezig was. ,,Zelf vonden we afgelopen jaar eigenlijk veel beter dan vorig jaar.’’ Naast de twee Harderwijkse restaurants ’t Nonnetje (plaats 25) en Basiliek (plaats 66) is Het Roode Koper de topper uit de regio.

Jonge gastvrouw

Vandaag behaalde Hedwyghe Verbeke (27) de tweede plaats bij de Hennessy Gastvrijheidsprijs. Ze is Vlaamse, maar woont in Zwolle. Als maitre-sommelier werkt ze al een jaar of drie bij Het Roode Koper. Eerder dit jaar vertelde Sörensen supertrots te zijn op zijn restaurantmanager. ,,Wij zien in Hedwyghe een enorm talent en potentieel. Is nu al een grootse dame want heeft internationale ervaring opgedaan bij restaurant Sense** in Zwitserland, maar ook gewerkt bij De Librije***.’’ Winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs werd Teide Schepers (20), sommelier bij Bij Jef op Texel. Er waren in oktober zes finalisten en vier wildcardhouders geselecteerd uit de 22 deelnemers en deze gingen door voor de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw.