Na grote verbouwing klaar voor de toekomst

ERMELO - Een enorme restauratie van het voorgedeelte van het oude Horsterschooltje aan de Telgterweg 307 maakt dat het monumentaal pand weer jaren mee kan. De jonge ondernemer Alissa van der Leeden heeft, samen met haar familie, kosten noch moeite gespaard om er weer een fantastisch pand van te maken. Op zaterdag 11 maart wordt de nieuwe Buiten&Binnengoed geopend.

In mei 2022 kreeg Alissa van der Leeden (23) uit Leerdam de sleutel van haar pand. Na het aanvragen en verkrijgen van de nodige vergunningen werd er groots uitgepakt: de hele binnenkant werd gestript en opnieuw opgebouwd, alles werd geïsoleerd en geverfd. Dat zij daarbij veel hulp gekregen heeft van haar vader en oom (Houthandel van der Leeden in Leerdam en Ermelo) spreekt voor zich. ,,Mijn vader en oom hebben beiden een houthandel en ook mijn broer zit in het hout. Dus, ja, dat maakt het wel makkelijker,’’ vertelt de jonge ondernemer. ,,Ik werkte al voor mezelf, deed vanuit huis bruidswerk en werkte als ZZP-er in bloemenwinkels en een Landwinkel. Toen kwam dit pand te koop en werd ik getipt om te gaan kijken. We waren direct allemaal enthousiast, want er waren veel mogelijkheden. Je hebt een koffie gedeelte, een winkel, boven kun je gebruiken voor workhops. Kortom, je kunt alle kanten op. Maar, we zagen wel dat er veel moest worden gedaan. Ik heb direct de makelaar gebeld en binnen een week hadden we het pand. Dus van 0 naar alles, zeg maar.’’

Bekende naam

Het pand had veel achterstallig onderhoud, er was zo goed als niets geïsoleerd, het dak van aanbouw stond op instorten. Van der Leeden: ,,We besloten dat als we dus open wilden gaan, we ook echt alles zouden moeten doen. En omdat het een gemeentelijk monument is, moest wel eerst alles aangevraagd worden.’’ Om direct rekening te houden met de energieproblematiek werd besloten om van het gas af te gaan en het pand te verwarmen met houtkachels. ,,Hout hebben we genoeg in de familie,’’ lacht Van der Leeden. ,,En omdat het nu zo goed is geïsoleerd, blijft het lang warm en is bijverwarmen eigenlijk niet nodig.’’ Buiten&Binnengoed is een cadeau- en decoratiewinkel. Veel decoratieartikelen, maar ook houten speelgoed, met daarnaast een koffiecorner met eigengemaakt gebak ,,Een gedeelte maken we zelf en een deel kopen we in. Misschien dat we op termijn het assortiment uitbreiden met high tea of lunch, maar vooralsnog is dit wel voldoende. Beter iets bieden wat goed is dat teveel op je bordje nemen.’’ Even heeft Van der Leeden overwogen om voor haar winkel een andere naam te kiezen, maar ze merkte al snel dat de naam Buiten&Binnengoed wel heel bekend is. ,,Er komen ook steeds buurtgenoten kijken. Ik heb volgens mij op facebook al zo’n 200 volgers. En dan ben ik nog niet eens begonnen…!’’ Van der Leeden is zeker ook van plan om samen met de buurtondernemers weer allerlei leuke evenementen op te zetten.

Horsterschool

Het oude schoolgebouw werd in 1871 gebouwd voor de kinderen van Horst en Telgt. Nadat de school niet meer werd gebruikt, kwam er een meelmaalderij. Toen deze naar de overkant verhuisde (De Oude Meul) kwam het pand leeg en kwam er een creatieve woonwinkel in het oude pand. Margreeth Witting en Leyla Vlijm verhuisden op 21 maart 2009 Buiten&Binnengoed vanuit het dorp naar Telgt. Een jaar later werd Schenkerij Effe Zitten toegevoegd. In 2018 werd, met pijn in het hart, besloten te stoppen met ‘hun’ Buiten&Binnengoed. Een moeilijk besluit daar beide ondernemers veel tijd en energie hadden gestopt in het op de kaart zetten van deze ‘buurtwinkel’. Eind 2018 werd bekend dat de zaak werd overgenomen door Charlotte Witmer, zij opende de zaak in maart 2019 maar het kwam, mede door Corona, niet van de grond. En nu dus de derde ondernemer op rij die in het prachtige pand haar bedrijf wil opzetten.