Kringloopwinkel als voorbeeld voor andere ondernemers

ERMELO - Kringloopwinkel De Zaak van Ermelo staat in de top 10 van Nederland waar het gaat om de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO. Deze Ermelose organisatie is daarmee een voorbeeld voor andere ondernemers. De Zaak van Ermelo staat, na de audit, op de hoogste trede en behaalt zelfs het PSO 30+ certificaat.

Ondernemer Frieda Feenstra (jobcoach en mede-eigenaar) wil met De Zaak van Ermelo vooral de wereld iets mooier maken. ,,Ieder mens die bij ons aan de slag gaat, verdient maatwerk. Het is mooi als mensen hier weer vertrouwen krijgen in zichzelf met wellicht weer kans op een reguliere baan. Dat is onze missie.” De Zaak van Ermelo, een familiebedrijf, is de afgelopen tijd uitgebreid gescreend. Daarbij werd niet alleen gekeken naar wie er werkzaam is, maar vooral ook naar het begeleidingstraject en het toekomstperspectief.

Kwaliteit boven kwantiteit

,,Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker,” legt Marc van Zanten, adviseur Social Return, uit. ,,De plaatsing op de PSO ladder draagt hiertoe bij, maar ook zaken doen met een bedrijf dat PSO gecertificeerd is.” Bij de meting gaat het dus niet alleen om kwantiteit, maar vooral ook om kwaliteit. ,,Bij De Zaak van Ermelo past 59% van de mensen binnen de PSO. Dat is 3,5 x meer dan noodzakelijk!” De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen.

Boegbeeld

Initiatiefnemer van De Zaak van Ermelo is Henk van Bruggen. Hij is superblij met het certificaat. ,,We zijn momenteel het eerste en enige bedrijf in Ermelo. In die zin zijn we het boegbeeld. Ik hoop dat er nog velen mogen volgen.” Van Bruggen legt uit dat hij tien jaar geleden vanuit de participatiewet gezocht heeft naar een formule waarbij hij letterlijk iedereen mee kon laten doen. ,,Dan moet je het zoeken in activiteiten die zo dicht mogelijk bij de mensen liggen. Een kringloopwinkel is zo divers, hier zijn zoveel dingen te doen.” Deze Ermelose kringloopwinkel heeft de afgelopen tien jaar meer dan 550 mensen op werkvloer gehad. Meer dan honderd mensen zijn doorgestroomd naar betaald werk. ,,Het is fijn dat we zo’n beschermde werkplek kunnen bieden, dat mensen zelfvertrouwen kunnen opbouwen en kennis kunnen maken met het arbeidsritme. Natuurlijk moet je als bedrijf geld verdienen,” aldus Van Bruggen. ,,Maar winst maken staat bij ons zeker niet bovenaan.”

De mens centraal

Wethouder Sarath Hamstra mocht vanmorgen de certificaten uitreiken. ,,Als gemeente zijn we hier natuurlijk enorm trots op. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daar zijn we druk mee bezig. Maar dan moeten we vooral de mensen centraal stellen. Eigenlijk is het zo dat de arbeidsmarkt afstand heeft tot de mens. En dus niet mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat lijkt een woordspeling, maar daar zit de essentie! Er is inderdaad meer in het leven dan geld verdienen.” Uit de onafhankelijke toetsing door de certificerende instelling blijkt dat De Zaak van Ermelo op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit ook doen of nastreven. Daarmee levert dit bedrijf op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen. ,,Het is gewoon de mooiste baan van de wereld,” zegt Frieda Feenstra trots.