'We zagen dit echt niet aankomen'

ERMELO – Feest in Harderwijk en teleurstelling in Ermelo. Dat is het gevolg van de uitreiking van de prestigieuze Michelinsterren. Restaurant de Basiliek met Yornie van Dijk als nieuwe eigenaar kreeg een ster. Michelin heeft 125 restaurants bekroond. Helaas moest Hotel Landgoed Het Roode Koper in Leuvenum haar ster inleveren. ,,Het is enorm schrikken,” reageert eigenaar Jon-Ivar Sörensen. ,,Teleurstelling is zacht uitgedrukt; we zagen dit echt niet aankomen.”

Sörensen is gisteren hierover al geïnformeerd. ,,Het kwam rauw op ons dak. Vanmorgen werd ik wakker en dan knijp je in je arm. Is dit echt gebeurd?” De ondernemer kijkt met enorme zelfreflectie. ,,Onze eigen waardering is dat we beter zijn dan vorig jaar,” zegt hij met een enorme brok in zijn keel. ,,We zijn stabiel in de Lekker en scoren zelfs een half puntje erbij in de Gault Millau.” Het Roode Koper zorgt al jaren voor culinaire hoogstandjes en wist zeven jaar lang de felbegeerde Michelinster in Leuvenum te houden. ,,Gedragen door kundige persoonlijkheden, met oog voor individuele wensen, culinair omlijst op een prachtig onderhouden landgoed,” aldus de ondernemer. Dat het juist dit jaar niet gelukt is betreurt hij enorm. ,,We hebben juist de afgelopen maanden intensief gewerkt aan vernieuwende en hoogwaardig culinaire belevingen. We hebben een prachtig, vernieuwd, creatief en inspirerend team met groot oog voor individuele wensen en perfectie, immer onder leiding van Chef Dennis van den Beld.”

Yornie van Dijk van restaurant Basiliek is tevens uitgeroepen tot Young Chef van het jaar 2023. ,,We zijn pas driekwart jaar echt onderweg, dat ik ook de chef ben. Ik vind het heel mooi dat ik al zo snel, zo gewaardeerd wordt." Van Dijk is één van de zeventien nieuwkomers in de Michelinsterren-lijst.