Verslingerd aan de bakfiets

ERMELO - Sinds een aantal jaren zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld; de bakfietsen. In het begin trapte je je nog een breuk, maar sinds de intrede van de elektrische variant is ook dat niet meer het geval. Niet alleen ouders met jonge kinderen zijn helemaal verslingerd geraakt aan de bakfiets, ook volwassenen die eenvoudig boodschappen willen vervoeren of gaan verhuizen gebruiken maar wat graag deze elektrische vriend.

Het aantal deelconcepten van elektrische bakfietsen is dan ook behoorlijk aan het uitbreiden. Kortom; we kunnen niet meer zonder de elektrische bakfiets. Hij is zelfs zo populair, dat mensen steeds vaker de elektrische bakfiets als vervanging gebruiken van de auto. Is dit aan te raden? Hier de voor- en nadelen.

Go bakfiets!

Zoals we al zeiden zijn er steeds meer huishoudens die de auto vervangen door de bakfiets. In sommige gezinnen is dit een slimme keuze, vaak gedreven vanuit kostenoogpunt, maar ook vanuit duurzaamheid. Een bakfiets is natuurlijk een veel milieubewustere en daarmee groenere keuze. Het hangt van een aantal facetten af of dit een haalbare switch is. Zo is het goed in eerste instantie naar je werk te kijken. Is je werk zo dichtbij dat het altijd per fiets of juist goed per OV te bereiken is? Ook met veel thuiswerken is de auto vaak overbodig.

Deelconcepten 

Daarnaast het weer, ben je bereid af en toe in de regen flink door te trappen? De kinderen in de bak zitten vaak droog, maar dit is voor de fietser niet het geval. Met de komst van boodschappenbezorgers en andere services hoeft dit geen struggle te zijn. Als laatste is het goed om te kijken naar het sociale leven. Wil je vaak familie of vrienden aan de andere kant van het land bezoeken? Dan is een auto nog steeds handig, al zijn er tegenwoordig ook deelconcepten denkbaar waar je eenvoudig één dag een auto kunt gebruiken. Let er wel op dat wanneer je afhankelijk van de bakfiets bent, je deze bakfiets gaat verzekeren. Want bakfietsen zijn dan wel voordeliger dan auto’s, het gaat nog steeds om grote bedragen. Met een verzekering weet je zeker dat je bij diefstal snel een alternatief hebt.

Toch de auto?

Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord kun je wellicht al snel een keuze maken of een auto voor jou echt nodig is of dat de bakfiets volstaat. De kostenbesparing die je gaat hebben zal van zodanige aard zijn dat er wel geld overblijft om heel leuke andere dingen te doen. Je kunt het ook een tijdje proberen en daarna de balans opmaken. Bang dat je niet genoeg geld hebt om vervolgens een auto te kopen? Dat hoeft niet, ga eens online een autolening vergelijken en je zult zien dat dit tegenwoordig ook al heel aantrekkelijk kan zijn. Kortom, de auto inruilen voor de bakfiets is zo gek nog niet. Het kan je serieus geld opleveren en het verlaagt direct je ecologisch footprint enorm. Probeer het, en maak daarna de balans op!