Van koffieboon naar koffiebeleving

ERMELO – Wat begon met een koffiemerk is uitgegroeid tot een ware koffiebeleving. Vanneau Espresso begon met Vanneau Café in Ermelo, breidde begin dit jaar uit naar het Domkwartier in Utrecht en opent volgende maand haar deuren in het Waterfront in Harderwijk. Niek Kollau en Philip Schara zijn echte koffie liefhebbers en willen iedereen mee laten genieten van perfect gemaakte koffie.

,,Uiteraard wordt onze koffie in onze café’s geschonken en mensen kunnen hier ook pakken koffiebonen kopen. Ook via de website, trouwens,’’ vertel Schara. En binnenkort dus in Harderwijk. De mannen zijn flink aan het klussen. En daar hoort wat hen betreft ook een goede kop koffie bij. ,,Nu nog even in een kartonnen bekertje,” melden de mannen lachend.

Kwaliteit

Schara is koffie de afgelopen jaren steeds meer gaan waarderen. ,,Eigenlijk gaat dat net zo als bij bier en wijn. Hoe meer je er in verdiept, hoe leuker het wordt.’’ Het gaat de ondernemers dan ook vooral om de kwaliteit in plaats van de kwantiteit. Het concept is dan ook meer het vertellen over de koffie. ,,Mensen kunnen bij ons dan ook eerst koffie proeven voordat men met bonen naar huis gaat.” Wie dus nog niet weet welke branding koffiebonen hij moet kiezen, kan bij Schara terecht. ,,Maar er komt veel meer kijken bij een goede kop koffie.” Bijvoorbeeld hoe een machine is afgesteld of met welke zetmethode koffie wordt gezet. ,,We willen dan ook workshops geven. Bijvoorbeeld hoe je back to basic kunt gaan en water opschenkt. Een heel andere beleving!”

Slowcoffee

Dat laatste is hip en trendy, slowcoffee of filterkoffie, de tegenhanger van de espressomachine. Schara kan er uren over praten. ,,Met deze traditionele manieren van koffiezetten komen totaal andere smaken naar voren.” De mannen kijken uit naar de opening van het nieuwe filiaal in Harderwijk. ,,We hebben tijdens Burendag alvast een voorproefje gegeven. Dat geeft energie en het voelt goed in het Waterfront.” De ondernemers steken hun ambitie ook niet onder stoelen of banken. Er wordt al gekeken naar volgende locaties waar Vanneau Espresso kan worden geschonken.