'Blijf vooral lokaal kopen!'

ERMELO – De damesmodezaak 03éénenveertig in de Stationsstraat gaat sluiten. Ondernemer Raymond van Schaik moet met pijn in het hart vandaag de opheffingsuitverkoop starten. ,,Het is een combinatie van tegenvallers. Covid, de hoge energieprijzen, maar ook het slechte weer hebben me gedwongen tot dit besluit,” aldus Van Schaik.
In het voorjaar van 2016 opende de gedreven ondernemer zijn eerste eigen winkel, een jaar later begon hij ook een modezaak in Apeldoorn en vorig jaar nam hij een zaak over in Voorthuizen.

Zijn jarenlange ervaring in de kledingbranche zorgde ervoor dat er een aantrekkelijke collectie kwam. Toch heeft hij het uiteindelijk niet gered. ,,We sluiten de deur met gemengde gevoelens.” Wel wil Van Schaik nog een beroep doen op de consumenten. ,,Blijf vooral ook lokaal kopen en niet via internet. Alleen zo kunnen andere ondernemers hun hoofd boven water houden.”

Zwaar weer

Naast 03éénenveertig sluit Van Schaik ook de andere zaken. De medewerkers kunnen het nog moeilijk bevatten. Van Schaik is niet de enige die door alle omstandigheden in zwaar weer is gekomen. Ook modeketen Shoeby maakte enkele weken geleden bekend dat men door corona in de problemen is geraakt. Het voortbestaan van de winkelketen met 240 vestigingen en 1500 werknemers staat op het spel. En er zijn meer retailers die het heel moeilijk hebben. Bristol moest al enkele winkels sluiten wegens personeelsgebrek. Maar voor veel bedrijven begint het probleem bij de terugbetalingsregeling van de (corona)steun. Daar komt een teruglopende omzet, rendementen die onder druk staan en hogere energiekosten bij.