Vorstelijk weekend voor Tempel Optometrie en Audiologie

ERMELO – Vanmiddag onthulden Arie en Marlous Tempel het feit dat Tempel Optometrie en Audiologie het Predicaat Hofleverancier heeft gekregen. Met 25 enthousiaste medewerkers en 100 jaar en tien maanden een familiebedrijf verdient deze Ermelose ondernemer het Koninklijke schild op de gevel.

Peter Bok, die 55 jaar werkzaam is bij dit bedrijf, en Monique Bouwman -25 jaar in dienst- haalden samen het doek van het schild. Arie Tempel refereerde aan de geschiedenis die ooit begon in de serre van kapper Voerman (nu IJssalon Torino). Inmiddels is Tempel de derde generatie en wie weet gaat de volgende generatie in zijn sporen.

Jubileumboek

Vandaag mocht de elfjarige dochter Naomi het eerste jubileumboek overhandigen aan burgemeester Hans van Daalen. ,,Wij wilden graag het eerste exemplaar uitreiken aan de Koning,” grapte Arie Tempel. ,,Deal was hij een boek, wij een schild. Maar goed, ik heb begrepen dat hij nogal druk was deze dagen. Daarom een boek voor de burgemeester.” Van huis uit waren de Tempels koningsgezind, er lag vroeger altijd het blad ‘Vorsten’ op tafel. Dat vertelde Tempel in een terugblik. ,,Mijn opa was fotograaf en mijn moeder plakte jarenlang foto’s met teksten en jaartallen erbij. Ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Zoveel mooi materiaal van alles wat mijn ouders verzameld hadden.” Zo ontstond het idee voor een jubileumboek. ,,Ze zijn gisteren bezorgd,” aldus de Ermelose ondernemer, trots op het resultaat.

Niet niks

Hans van Daalen: ,,Het is niet niks waar we hier mee te maken hebben. Een mooie geschiedenis en zo verbonden met Ermelo. Iets om trots op te zijn.” De burgemeester refereerde aan het feit dat dit het derde Predicaat is dat ooit in Ermelo onthuld werd. ,,Het Predicaat Koninklijk wordt toegekend aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio,” speechte Van Daalen. ,,Het is een bijzondere zaak. Mocht u daaraan nog twijfelen, dan wordt dit nu door de Koning bevestigen.” De burgemeester wees ook op het team. ,,Het is mooi dat deze mensen achter ons staan. Het hangt uiteindelijk van mensen af, de medewerkers. Dat hebben jullie goed voor elkaar! Van harte gefeliciteerd namens de gemeente.”

Koningin Maxima

Vroeger waren Hofleveranciers letterlijk ondernemers die aan het Hof leverden. Dit is nu niet meer het geval, maar er hangen nog wel steeds voorwaarden aan vast. Zo moet het bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en in al die jaren een onberispelijke bedrijfsvoering gehad hebben. Tempel Optometrie en Audiologie mag vanaf nu het predicaat voeren. En aan het hof leveren wil vooral dochter Naomi wel. Mocht zij ooit het bedrijf overnemen, dan wil ze heel graag een bril verkopen aan Koningin Maxima of aan één van de prinsessen. Voor nu is het een Koninklijk Predicaat en daar werd vanmiddag vooral het glas op geheven. ,,Ik wens u allen een vorstelijk weekend!” aldus Arie Tempel.