Amore, nieuw Mediteraans restaurant in hart van Ermelo
‘Toegankelijk en lekker kwalitatief koken’
ERMELO – Ze zijn pas 14 dagen open en hebben het nu al enorm naar hun zin in Ermelo. Jeffrey en Jasmijn Schoonderwal openden in het spiksplinternieuwe gebouw in De Enk, hun restaurant Amore op het Pauwenplein. De reacties zijn goed, al moet er nog wel wat gefinetuned worden aan het interieur.
,,Ja, het bevalt goed in het dorp,’’ vertelt Schoonderwal (35). We krijgen al veel aanloop en goede reacties. Maar de gasten moeten nog wel wennen aan onze kookwijze. Die is toch wel net even anders. Gasten hebben het gevoel dat we met onze gerechten net in een hoger segment zitten en daar zullen de prijzen dan ook wel naar zijn. Dat zitten we niet, maar vergeleken met de horeca om ons heen zijn we wel net iets duurder. Ik ben juist hier gaan zitten en op deze manier gaan koken om het toegankelijk te maken.’’ Amore voert een wijnkaart van zo’n 36 wijnen, van redelijk geprijsd tot een hogere prijs en dat is dus de keuze van de gast zelf. De menukaart laat zien dat Amore een eigen draai geeft aan gerechten. Mediteraans, maar niet honderd procent. ,,Zo staat er bijvoorbeeld ook Opa’s Rendang op, een ode, eerbetoon aan mijn vader en opa. En die wordt veel besteld en daar krijgen we veel goede reacties op.’’ Ook de Chef’s Menu is een van de ‘hardlopers’. ,,Mensen nemen een 4-gangenmenu, flesje of glas wijn erbij en blijven de hele avond gezellig zitten. Dat vinden zij leuk, maar wij ook. We kunnen als koks ons ei erin kwijt en kunnen van alles uitleggen aan de gasten. En we kunnen daarbij lekker schakelen met bijpassende wijnen.’’
Coravin
Over de wijnen gesproken. Binnen Amore wordt de Coravin gebruikt, een systeem waarbij je met een holle naald door de kurk gaat. Tegelijkertijd injecteert het systeem argongas in de fles, wat de zuurstof vervangt en oxidatie voorkomt. Haal je de naald weer uit de kurk, dan wordt de aangebroken fles weer goed afgesloten en kan langer bewaard blijven zonder kwaliteitsverlies. ,,Gasten zijn oprecht geïnteresseerd en vinden het ook leuk. In Harderwijk hadden we dit systeem ook en kregen we veel positieve reacties. En nu dus weer, want de gast kan meerdere kwaliteitswijnen drinken zonder meteen een hele fles te moeten bestellen. Wijnen voor elk wat wils,’’ vertelt Schoonderwal enthousiast. ,,We willen toegankelijk blijven, lekker eten en drinken voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding.’’
Open
Het restaurant is nu twee weken open, na een lange periode van wachten. ,,We hebben wel zo’n vier maanden moeten wachten voordat we echt konden beginnen. Op 30 september kwam de keuken erin en op 17 oktober moesten we open en meteen gas geven. Dat was wel heftig. En nog steeds wel, want we draaien met z’n allen toch wel veel uren omdat we wat personeel tekort komen. Het restaurant is smaakvol en rustig ingericht, bedacht door Jeffrey en Jasmijn, maar oogt nog wat open. Daar wordt nog aan gewerkt. ,,We zijn bezig met de finishing touch, er komt nog belettering op de ramen, extra planten en raambekleding. Dat komt de komende weken. Dus tot die tijd nog even accepteren.’’ Het liefst had Schoonderwal ook al een terras gehad, maar dat hangt af van de gemeente die de terrassen op het Pauwenplein gaat bekijken en verdelen. ,,Vooral met de Sinterklaasintocht heb ik graag wat tafeltjes buiten staan, maar dat zal wel te optimistisch zijn.’’
Personeel
,,We zijn nog op zoek naar een bedrijfsleider/ster en bij de drie koks kan er ook nog wel één bij. We hebben een jong team, en we maken met z’n allen veel uren. Dat is in het begin natuurlijk prima, maar na een paar weken houdt dat wel op.’’ Amore kan volgens Schoonderwal ook nog wel wat ervaring erbij gebruiken. In de bediening lopen vooral jong, enthousiast personeel. ,,Het zou op zich wel goed zijn wanneer daar wat meer ‘body’ bij komt in de vorm van een ervaren oudere medewerker.’’ De eigenaren van Amore zijn oprecht blij dat ze deze stap gezet hebben, het personeel ook. ,,We zijn met nieuwe energie begonnen en koken met meer rust. Gewoon lekker koken omdat we minder tafels hebben. In ons vorige restaurant was alles veel groter en sneller, maar vooral pasta en pizza. Hier kunnen we bijvoorbeeld tonijn, wat luxere gerechten, maken. Dat is echt fijn.’’ De menukaart verandert vier keer per jaar waarbij de ‘hardlopers’ wel blijven staan. De gerechten worden aangepast aan de seizoenen, gewoon vers. Het Kerstmenu is ook al bekend en er kan gereserveerd worden. Voor meer informatie: www.restaurantamore.nl
- Details
- Geschreven door Gert Hofsink
- Categorie: ondernemend
- Gepubliceerd: 31 oktober 2025