‘Iets moois neer kunnen zetten’

ERMELO - Keng Vichianrat sprong een gat in de lucht toen hij gisteren de Wynand Vogel Bokaal kreeg overhandigd. De sous-chef van sterrenrestaurant La Rive in Amsterdam was blij. Heel blij. Drie keer eerder deed hij mee aan deze prestigieuze wedstrijd voor topkoks, maar nog nooit won hij. Wel won hij in 2014 de Gouden Koksmuts.

Tien chefs deden gisteren mee aan de Wynand Vogel Bokaal 2015, één van de belangrijkste kookwedstrijden van ons land. De wedstrijd werd gehouden tijdens de Noordelijke horeacbeurs HorecaEvenTT in Assen. Kok Gert van der Heijden van restaurant Het Roode Koper had een paar moeilijke gerechten voorbereidt. Hij wist dat het een zware wedstrijd zou worden, immers het niveau was hoog. ,,Helaas, geen prijs in de pocket,’’ zegt hij nuchter. ,,Wel een mooie ervaring en veel van op gestoken. Hoewel ik niet heb gewonnen, heb ik wel wat moois neer kunnen zetten.’’ Hoewel de beker aan hem voorbij ging, ontving hij wel een plaquette. Het juryrapport meldt een aantal stevige kritiekpunten. Over de Amuse: heeft weinig kleur, warme entree heeft een eenvoudige presentatie, weinig technieken en de zwezerik iets te zout. En over het Hoofdgerecht: volle presentatie, mist verfijning en vlees aan de rauwe kant. Het Dessert heeft een nette presentatie, mousse is goed maar de schuim te bitter. ,,Ach,’’ relativeert Van der Heijden. ,,Alle góede punten staan er niet op. Het is een opbouwend rapport, zullen we maar zeggen.’’ Gert van der Heijden heeft niet gewonnen, maar zeker niet verloren. Hij recht z'n rug en gaat op naar de volgende wedstrijd.