Bedrijven zetten deuren open voor scholieren

ERMELO - Meer dan honderdvijftig leerlingen van Christelijk College Groevenbeek gingen woensdag op bezoek bij Ermelose ondernemers. Zo ontdekten de VMBO leerlingen wat Ermelose MKB-ers in huis hebben, maar ook welke beroepen er in zo’n organisatie zijn.

Elf bedrijven openden de deuren voor deze jongeren. Eén locatie was extra bijzonder omdat museum Het Pakhuis vandaag als showroom diende voor de Active Group. Dit ICT bedrijf is het afgelopen jaar verhuisd naar Harderwijk, maar de ondernemers Gerdien van de Brink en Alex Mietes willen graag verbonden blijven met het Ermelose bedrijfsleven. Daarnaast heeft dit bedrijf een intensieve relatie met Christelijk College Groevenbeek omdat het bedrijf gespecialiseerd is in technologie voor het onderwijs.

Verwerking

Ook bij de firma Kamphorst gingen tweedeklassers van het VMBO op bezoek. Bonnie Wopereis vertelde over de verwerking van afval tot grondstof, maar legde ook uit welke functies er binnen het Ermelose familiebedrijf zijn. Kamphorst is heel veelzijdig van grond- tot sloopwerk, van agrarisch loonwerk tot afvalinname. Met een interactieve quiz ontdekten de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij een organisatie. ,,Zo hebben we een werkvoorbereider, maar ook een calculator,” vertelt Wopereis. Het is de bedoeling dat de jongeren op deze manier leren begrijpen wat er allemaal in het bedrijf gebeurt en welke mogelijkheden er voor hen zijn als ze een diploma hebben.

Indrukken

De indrukken die de VMBO scholieren opdoen, helpen enorm bij het kiezen van een passende vervolgopleiding of baan. ,,Vet vonden ze het,” lacht Gerdien van de Brink. ,,De technologie die we gebruiken, vinden de leerlingen erg interessant.” Alex Mietes gaf vandaag een uitgebreide presentatie met robotcamera’s. Ook werden de leerlingen uitgedaagd om met hun eigen smartphone een mini-robot aan te sturen en in teams werd er gestreden in een competitie. De Active Group is specialist in digiborden, maar ook in audiovisuele oplossingen. Mietes showde de Kubi, een ‘robot’ die communicatie tussen leerlingen in bijvoorbeeld een ziekenhuis en de klas tot stand kan brengen. Bij het verlaten van het museum konden de leerlingen nog even een selfie maken, een fenomeen dat perfect aansluit bij deze generatie.

De Bedrijvenroute werd georganiseerd door de BedrijvenKring Ermelo (BKE)