Talenttour helpt bij studiekeuze

ERMELO - Ondernemer Marieke van de Weg is zondag 9 april om 14.20 uur en zaterdag 15 april om 15.10 uur te zien bij het tv programma RTL LifestyleXperience. In 2012 richtte ze haar bedrijf Talenttour op en begeleidt ze jongeren bij het maken van de juiste studiekeuze. Eind vorig jaar heeft Van de Weg een aantal coaches benaderd om vanuit hun eigen woonplaats haar Talenttour programma verder uit te rollen. Dit is een eerste aanzet, want de Ermelose ondernemer heeft landelijke ambitie.

,,Op deze manier kunnen steeds meer jongeren goede begeleiding krijgen om zo ook een goede studiekeuze te maken,” aldus de coach. Onderzoeken hebben uitgewezen dat 30% van de studenten in hun eerste studiejaar uitvallen. Vaak ligt de oorzaak in het feit dat studenten niet genoeg tijd nemen om goed na te denken over hun vervolgstudie. Zo ook de dochter van Marieke van de Weg van Talenttour. De opleiding die Anne gekozen had, bleek niet bij haar te passen. Ze was enorm teleurgesteld in de opleiding, maar meer nog in zichzelf. Zo teleurgesteld dat het haar niet lukte zichzelf te motiveren een nieuwe, goed passende opleiding te vinden. Om nieuwe teleurstelling te voorkomen, wees ze elke nieuwe opleiding af.

Onmogelijke missie

Om Anne te helpen, zocht Van de Weg naar een goede coach die kon helpen bij het maken van een juiste studiekeuze en haar vooral kon helpen weer gemotiveerd aan de slag te gaan, maar dat bleek een onmogelijke missie. Als ondernemende coach met onderwijservaring besloot Van de Weg deze ‘missing link’ in te vullen en ze startte met haar bedrijf Talenttour. ,,Geen snelle testen, geen mega-lange en dus dure trajecten,” vertelt de Ermelose. ,,Nee, gewoon persoonlijke aandacht en opdrachten die ergens toe leiden. Wat ik doe is jongeren aan het denken zetten en ze helpen een beter beeld van zichzelf te krijgen. Want juist daarin gaat het vaak mis. Je kunt pas een goede keuze maken als je jezelf goed kent.”

Uitbreiding

Doordat haar programma zo goed aansloeg, werden andere coaches ook geïnteresseerd en breidde Talenttour uit. De groep Talenttour studiekeuzecoaches zal de komende jaren gestaag groeien, zodat er op den duur een landelijke dekking zal zijn. Op dit moment zijn er coaches te vinden in de regio Amersfoort, Utrecht, Lelystad, Randmeren, Nijmegen/Elst, Goeree Overflakkee en Hellevoetsluis. ,,Voor jongeren die niet in de buurt van een Talenttourcoach wonen, zijn er overigens andere programma’s ontwikkeld. Zo kan je begeleidt worden via Skype, maar ook een online-programma (e-learning) volgen.” Van de Weg ziet het als haar missie jongeren meer zelfinzicht te geven om een betere studiekeuze te kunnen maken, zodat hun talent optimaal gebruikt wordt. Voor RTL is dit genoeg reden om er een tv-item over te maken. De opnames zijn inmiddels gemaakt en de uitzending is aanstaande zondag voor het eerst te zien. www.talenttour.nl