Snackgroentes en gezonde sandwiches naast broodje kroket

ERMELO - Aalt van de Mheen, eigenaar van Van de Mheen Foodservices gaat samen met commercieel manager Henri Pijnenburg ondernemers verleiden tot een gezondere bedrijfskantine en sportkantines een gezonde invulling geven. Dit doen ze onder meer door partner van het JOGG-programma (Jongeren op Gezond Gewicht) in de regio te ondersteunen. Hiervoor hebben ze maandag de overeenkomst getekend.

JOGG-regisseurs hebben de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd en in relatief korte tijd zijn bij kinderen een aantal positieve gedragsuitkomsten gevonden. Zo zijn meer kinderen gaan bewegen, meer kinderen (bijna) dagelijks fruit gaan eten en minder kinderen veel zoete drankjes gaan drinken. ,,Gezondheid is gewoon heel belangrijk,” vertelt Aalt van de Mheen, ,,maar dat is natuurlijk een open deur!” Samen met zijn collega’s binnen Horesca Nederland, groothandels in de horeca, wil hij een slag maken. ,,We hebben altijd vraaggericht gewerkt, geleverd waar behoefte aan was. We willen hiermee vooral een vraag creëren.” Overigens ziet Van de Mheen hier naast het belang van een gezonde leefstijl ook een zakelijk belang. ,,Die boot willen we natuurlijk niet missen!"

Inruilactie

Bedrijfs-, school- en sportkantines willen graag afnemen wat goed verkoopt. ,,Men is bij inkoop dan ook huiverig met gezonde, verse producten, bang vanwege de houdbaarheidsdatums. Daarom hebben we ook een tijdelijke inruilactie ingesteld.” Van de Mheen wil graag het aanbod in kantines uitbreiden zodat er naast het broodje kroket ook gezondere snack te koop zijn. Hierop is het assortiment aangepast. Maar de ondernemer is zich bewust van het feit dat het ook tijd vergt. Van de Mheen Foodservices gaat daarom ook samen met de JOGG-regisseurs de kantines langs met de map 'schoolvoorbeeld gezonde kantine'. Snackgroentes, maar ook ovenkroketten en sandwiches moeten de kantines ‘veroveren’.

Verandering

Verschillende positieve ontwikkelingen vanuit JOGG, in Ermelo JOGG like Ermelo, hebben overigens niet tot veranderingen in gezond gewicht geleid. Dat heeft meer tijd nodig. In het theoretisch model dat het JOGG-bureau hanteert, starten mogelijke veranderingen in gezondheid en ziekte pas drie jaar na start van het programma. Kinderen zijn wel meer gaan bewegen en drinken meer water dan zoete dranken.