Avond4Daagse beloond met fruit

ERMELO - Vandaag bracht René Beelen kisten appels naar de Ireneschool en de Goede Herderschool, symbolisch als appeltje voor de dorst tijdens het lopen van de Avond4Daagse. Beelen is coach bij lifestyle centre Get Healthy en samen met eigenaar Olav Pranger bedacht hij dit plan.

,,De appels zijn een gebaar naar de kinderen,” zegt Pranger. ,,Ze zijn lekker en gezond.” Het was een spontane actie. ,,De Avond4Daagse is een sportief evenement en daar werken we graag aan mee. Daarnaast schrik ik wel als ik zie hoeveel snoep er wordt uitgedeeld tijdens dit wandelevenement.” Obesitas bij kinderen wordt gezien als een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Deze kinderen hebben een groter risico op Diabetes type 2, maar ook op het krijgen van astma, botproblemen en hart- en vaatziekten. ,,En we moeten ook de psychologische en sociale problemen niet vergeten,” stelt Pranger, die ervaringsdeskundige is. ,,Als volwassenen kiezen om ongezond te leven, moeten ze dat zelf weten. Maar kinderen verdienen een eerlijke en goede start. We moeten een balans vinden in wat we onze kinderen geven.”

Spontane actie

De spontane actie vandaag was zonder enige bijbedoeling. ,,Wel willen we voor volgend jaar nadenken en met scholen kijken of we samen een verandering kunnen bewerkstelligen tijdens dit mooie evenement.” Pranger wil zeker niet betuttelen, maar hij wil graag een discussie op gang brengen over de grote hoeveelheid snoep die er tijdens deze wandelvierdaagse wordt geconsumeerd. ,,Natuurlijk mogen kinderen beloond worden en een snoepje op zijn tijd is geen probleem. Maar fruit is ook een
hele mooie beloning en past beter bij het karakter van dit evenement.”