Gastvrouw Het Roode Koper in finale Gault&Millau

 ERMELO – Jasmijn van Ramshorst (25) is gastvrouw/fromager bij Hotel Landgoed Het Roode Koper. De gastvrouw is een van de kandidaten die zondag 24 september meedoet aan de wedstrijd ‘Beste fromager van het jaar’ dat wordt georganiseerd door Gault&Millau en wordt gehouden in de St. Olofskapel te Amsterdam.

Een fromager is met kaas wat een sommelier is met wijn: een gastheer of –vrouw met een extra expertise gericht op kaas. De Nijkerkse Jasmijn van Ramshorst is zo’n fromager. Ze werkt inmidels als zo’n 4,5 jaar bij Het Roode Koper waar ze begon als stagiaire. ,,Ik heb Ik heb een aantal opleidingen gevolgd, waaronder de Middelbare Hotelschool Amersfoort en de Hogere Hotelschool (duale opleiding) in Leeuwarden,’’ vertelt ze. ,,Daarna heb ik nog een kaas-wijncursus gevolgd en heb afgelopen juni de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier level 2 afgerond.’’ En daar is het niet bij gebleven want ze is ondertussen al weer begonnen met Professioneel Gastronoom- Sommelier level 3, bij de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse, eigenaar van De Echoput en ‘smaakprofessor’. Van Ramshorst: ,,De fromager heeft de expertise over de kazen die in het restaurant geserveerd worden. Wij hebben in Het Roode Koper een kaaswagen van twee verdiepingen waar we twintig tot vijfentwintig soorten kazen op presenteren. Deze selectie van kazen wordt door mij zelf bepaald, en daarbij hou ik rekening met de seizoenen. Ik werk daarbij samen met de Lindenhoff in Baambrugge, onze vaste leverancier en waar ik ook heel veel van geleerd heb.’’

 Ondergeschoven kindje

Het vakgebied fromager is nog niet zo bekend en uitgebreid als bijvoorbeeld de sommelier. Jarenlang was kaas dan ook een ondergeschoven kindje in het restaurant. Maar, sinds een aantal jaren is de kaas weer helemaal terug. En dat daar een professionele kenner bij hoort, mag duidelijk zijn. Omdat er (nog) geen gespecialiseerde cursussen zijn, moet Van Ramshorst er veel zelf mee bezig zijn, veel proeven en lezen over kazen. ,,Ik serveer de kaas voor de gasten en neem de gasten mee in de keuze van de kazen die op de wagen liggen.’’ vertelt de fromager enthousiast. ,,Ik laat ze bijzondere kazen proeven, maar ook klassieke kazen. Ik luister goed naar de gasten wat hun ervaringen met kaas is, waar ze wel of niet van houden en dan probeer ik de gasten uit hun comfortzone te halen.’’ Ze bedoelt daarmee dat wanneer bijvoorbeeld iemand aangeeft geen blauwgeaderde kazen lust, Van Ramshorst die in een mildere variant toch laat proeven. ,,En het leuke is dan om terug te horen dat ze deze wel lekker vonden en dat ze enthousiast en verrast zijn door de kazen die ik geserveerd heb.’’ De wedstrijd van zondag vindt ze spannend, maar vooral ook erg leuk en leerzaam. ,,Je bent er nu nog meer mee bezig dan anders misschien. Proefsessies houden en regelmatig langs de plaatselijke kaasboer en de kaasleverancier om te proeven en brainstormen. Tijdens de wedstrijd moet ik namelijk een showtafel presenteren van maximaal tien kazen en daar moet dan een verhaal achter zitten. Bij het tweede onderdeel moet ik een kaasbord maken met vijf verschillende kazen en daarbij een begeleidende drank serveren.’’ En zelfverzekerd voegt ze daaraan toe: ,,Ik ga daar heen met mijn verhaal, mijn visie op kaas en daar sta ik achter.’’

Gedreven

Eigenaar Jon-Ivar Sörensen is trots op al zijn medewerkers, maar voor Jasmijn heeft hij vooral veel bewondering. ,,Jasmijn heeft tijdens haar dienstverband bij ons echt enorm hard aan haar ontwikkeling gewerkt, een heel gedreven vrouw met veel in haar mars. Ze heeft onder andere de hogere hotelschool met verve gehaald terwijl ze daarnaast bij ons werkte. Echt een grote prestatie en ik heb er veel bewondering voor!’’ Hij vindt de nominatie ‘Echt top!’, maar hij vult aan: ,,Gastvrijheid is geen wedstrijd, dat zeg ik altijd. Maar soms is het wel leuk om je kennis en vak te verdiepen door met elkaar een sportieve en collegiale strijd aan te gaan. De verbroedering uit deze wedstrijden is aanstekelijk om telkens waar te nemen.’’

Award

De genomineerden van de Gault&Millau Award 'Beste Fromager van het Jaar' zijn: Rein Denneman van Merlet* in Schoorl, Joost Driehuis van De Burgemeester* in Linschoten, Stephan Kesting van Restaurant Jones in Kudelstaart, Jasper de Jong van Podium onder de Dom in Utrecht, Cholone Saalmink van Schulten Hues Peter Gast Gastrobar te Zutphen en Jasmijn van Ramshorst van Het Roode Koper* te Leuvenum. Op zondag 24 september zullen de genomineerden zich presenteren tijdens de Showcase Gault&Millau in de St. Olofskapel in Amsterdam. De Award wordt op maandag 6 november, tijdens de Gastronomie/Fine Food Professional in de Jaarbeurs Utrecht, uitgereikt.