Sous-Chef Roode Koper bij Bocuse d’Or

ERMELO – Gisteren was de finale van de Oscars onder de kookwedstrijden, de Bocuse ‘Or. De winnaar werden Lars Drost en Mike Klaassen. Ermeloër Gert van der Heijden, sous-chef va Het Roode Koper deed voor de tweede keer mee. Zijn visgerecht werd beoordeeld als beste visgerecht.

Van der Heijden mocht dan weer niet de Bocuse d’Or gewonnen hebben, hij kijkt er met een goed gevoel op terug. ,,Het was weer een fantastische wedstrijd. Om weer in de finale te staan is echt super gaaf,’’ vertelt de sous-chef enthousiast. ,,De Bocuse d'Or brengt toch altijd iets speciaals. Dit jaar waren er veel supporters mee; van chef Dennis van den Beld tot een oud-leerling, maar ook ouders en mijn vriendin. Dat geeft natuurlijk ook een speciaal gevoel.’’ De commis (= helper, secondant, gh) van Van der Heijden was Jeroen van de Steeg. De jonge leerling-kok kookte gisteren z’n eerste echte wedstrijd. Van der Heijden: ,,De credits gaan ook zeker naar hem. Die heeft echt goed gekookt en heeft het echt heel goed gedaan. Respect! Het was zijn eerste wedstrijd, meteen de grootste wedstrijd van Nederland en dan daar zo goed staan. Echt een topper!’’ De sous-chef en de leerling hadden de taken van te voren al verdeeld en er is veel getraind. Van der Heijden: ,,Zowel op de garnituren als op tijd. En we hebben de wedstrijd, voor zover mogelijk een paar keer helemaal nagekookt.’'

De wedstrijd

Maandag 18 september streden op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam de vijf chefs om de Bocuse d’Or Nederland. Er moest een visgerecht én een vleesgerecht worden bereidt voor acht personen. Aangezien het thema dit jaar ‘Groente’ was, moesten de gerechten bestaan uit tachtig procent groente en twintig procent vlees of vis. ,,We moesten een visgerecht maken met Saibling (= zalmforel, gh) en een gerecht met duif. Bij het visgerecht moesten we twee blackbox garnituur maken voor de rest van de gerechten,’’ vertelt Van der Heijden. Daarnaast mochten de chefs zelf ook nog een aantal (onbewerkte) producten meenemen. Om 14.00 uur presenteerde de jury zich aan het publiek en een half uur later moest het eerste gerecht worden geserveerd. Na een loting om de volgorde serveerde Gert van der Heijde als derde zijn visgerecht uit aan de jury. Daarna volgde de duif en volgde het spannende wachten op de einduitslag. Van der Heijden: ,,Ik kijk er met opgeheven hoofd op terug. Natuurlijk wil je winnen, maar als ik terugkijk naar twee jaar geleden, zie ik een flinke ontwikkeling. Dat laat zien hoe je zelf verder groeit en dat geeft ook voldoening.’’

Support

Tijdens de wedstrijd kon het publiek alles van dichtbij meemaken. En publiek was er dan ook volop. Ook vanuit Ermelo waren er supporters naar Rotterdam gekomen. ,,Mijn collega's waren erg enthousiast. Ze hebben natuurlijk veel gezien van de voorbereidingen. Leuk om te zien dat het echt leeft in Het Roode Koper,’’ zegt Van der Heijden. De volgende wedstrijd waar Gert van der Heijden en z’n collega’s aan meedoen is de strijd om de Gouden Koksmuts. Deze kookwedstrijd is het Nationaal Kampioenschap voor brigades van restaurants met een SVH Meesterkok en/of met één of meerdere Michelinsterren en vindt plaats op de eerste dag van de Horecava, maandag 8 januari 2018 in de Amsterdamse RAI. Er doen acht teams aan deze wedstrijd mee. Het team van Het Roode Koper zal bestaan uit chef-kok kok Dennis van den Beld, sous-chef Gert van der Heijden en Kevin Reijerse.