'Een verplichte woning-APK is een must'

ERMELO - ,,Hoeveel van de bijna 7 miljoen auto’s zouden jaarlijks APK-gekeurd worden, als dat niet wettelijk verplicht zou zijn?" Die vraag stelt Gerco Jansen van Jansen Elektro & Beveiliging. En niet zonder reden.

Jansen licht toe: ,,Onze overheid houdt de vinger flink aan de pols als het om onze veiligheid gaat. Niets mis mee! Denk maar eens aan de wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld bouwen, voedsel en veiligheid op de weg. Niemand klaagt er over dat een auto jaarlijks gekeurd móet worden. Dat zijn we met z’n allen gewend. Is het dan niet raar, dat er geen wettelijke verplichtingen zijn op het gebied van keuring van technische installaties in particuliere woningen? Want ook daar lopen we flinke risico’s.”

Woningbranden

Feit is dat meer dan 25% van de woningbranden ontstaat in technische installaties. En dat er anno 2017 nog geen enkele verplichting is voor eigenaren om deze te laten inspecteren op werking en veiligheid. ,,Landelijk zijn er wel wat initiatieven om te komen tot wettelijk verplichte normen. Hoe lang dat nog gaat duren? Geen idee! Wat ik wél weet is, dat woningen veilig móeten zijn. Niemand zit te wachten op ongelukken. Wat mij betreft is een verplichte woning-APK dan ook een must.”, aldus de Ermelose ondernemer.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan contact opnemen met Jansen Elektro & Beveiliging. www.jansenelektrotechniek.nl